Zeventien Nederlandse politiewagens ingezet tijdens staking

Print
Antwerpen / Antwerpen 2018 -

De Antwerpse politie zet zeventien politiewagens van de Nederlandse politie in bij de stakingsactie in België. Zo bevestigt Antwerps politiewoordvoerder Sven Lommaert. De politie ontleende ook een bus van het Belgisch leger.

“Het klopt dat we zeventien voertuigen bij onze noorderburen hebben geleend”, zegt Sven Lommaert. “Vermits de stakingsacties over het hele land verspreid zijn, kunnen we niet voor alle materiaal terecht bij de federale politie. Het gaat bovendien enkel om wagens. Er zijn geen Nederlandse agenten actief.”

De bruikleen kadert in een Beneluxakkoord over het uitwisselen van politiemateriaal. “De wagens worden niet gehuurd, maar we betalen uiteraard wel het verbruik en ze worden ook door ons verzekerd”, stelt Lommaert. Het is volgens de woordvoerder de eerste keer dat Nederlandse wagens worden ingezet tijdens een effectieve actie. In het verleden werd er al wel mee geoefend. De Antwerpse politie heeft maandag/vandaag ook een bus van het Belgisch leger tot haar beschikking.

A12 in Wilrijk

De Nederlandse arrestatiewagens werden door ACV-militanten gespot aan de A12 in Wilrijk, waar op de zijrijbaan een grote stakerspost staat. Eerder op maandag vonden op die locatie onregelmatige filterblokkades plaats op de middenrijbaan van de A12 zelf. “Intussen hebben we afspraken gemaakt met de organisatoren waardoor de prikacties gestructureerder gebeuren, ongeveer een vijftal minuten per uur. Voorlopig houdt men zich daaraan”, besluit Lommaert.