Vraag naar steenkool blijft stijgen

De wereldwijde vraag naar steenkool blijft de komende jaren verder toenemen, tot 9 miljard ton in 2019. Dat maakte het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maandag bekend in zijn jaarlijkse rapport over de steenkoolmarkt.

lbo

Volgens het IEA wordt de vraag vooral gestimuleerd door China, India en andere landen in Azië. In Europa en de Verenigde Staten neemt de vraag naar steenkool juist af. Ondanks de pogingen van grootverbruiker China om het steenkoolgebruik aan banden te leggen, is het land nog altijd goed voor het grootste deel van de toenemende vraag, aldus het IEA.

Het IEA verwacht dat de gemiddelde vraag naar steenkool tot en met 2019 met 2,1 procent per jaar zal stijgen. Tussen 2010 en 2013 bedroeg de jaarlijkse groei van de vraag nog 3,3 procent.

Volgens IEA-directeur Maria van der Hoeven leiden de beloftes en maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, de komende jaren nog niet tot een einde aan de groeiende vraag naar steenkool. Volgens haar is het verbruik op het huidige niveau niet houdbaar en moet meer worden geïnvesteerd in efficiëntere kolencentrales, vooral in opkomende landen.