© Verzameling Hall Londen

© priveverzameling Londen

1 / 2

Rubenshuis verrijkt met twee fraaie Rubensen

Het Rubenshuis kreeg er zaterdag in stilte twee schilderijen van Rubens zelf en twee van Gerard Seghers bij. Geen aankopen, want daar is helaas geen budget meer voor, maar langdurige bruiklenen van verzamelaars en antiquairs in Londen, Parijs en Antwerpen.

Frank Heirman

Voor belangrijke stukken spitst het Rubenshuis zich steeds meer toe op bruiklenen. “Langdurige bruiklenen van minstens drie jaar”, verduidelijkt directeur Ben Van Beneden. “We zoeken uitsluitend werken die verband houden met de geschiedenis van het Rubenshuis.”

De vier langdurige bruiklenen die zopas afgerond werden, passen daar perfect in. In de eerste plaats gaat het om twee panelen van Rubens zelf. “De ‘tronie van een bebaarde man’ toont een figuur die de meester vaak hergebruikte in grotere composities. ‘Teresa van Avila’s visioen van de duif’ schilderde Rubens in 1614 voor de ongeschoeide karmelieten, een orde waarvoor hij vaker werkte. De panelen komen uit twee vermaarde privécollecties in Londen.”

Van Gerard Seghers (1591-1651), een stads- en tijdgenoot van Rubens, kwamen er twee doeken in langdurige bruikleen. Het vroege werk ‘De verloochening van Petrus’ en het late doek ‘De Heilige Familie met Johannes de Doper’ uit 1642.

Eind maart opent de prestigetentoonstelling ‘Rubens privé’, waarvoor grote internationale belangstelling wordt verwacht. Voor het eerst komen de portretten die Rubens van zijn twee vrouwen en acht kinderen schilderde weer bijeen.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Stad.