Kerncentrale Doel 4 dit weekend weer in gebruik

Foto: REUTERS

Kerncentrale Doel 4 dit weekend weer in gebruik

Print
Beveren-Waas -

Electrabel verwacht dat het de kerncentrale Doel 4 al op 21 december weer in gebruik zal kunnen nemen. Dat is iets vroeger dan verhoopt. De kans op een grote stroomcrisis deze winter neemt daardoor stevig af.

De kerncentrale was sinds deze zomer buiten gebruik omwille van sabotage. Het ging om een olielek bij de turbine, de reactor zelf werd niet geraakt. De dader is nog niet gevonden.

Volgens Electrabel zijn de herstellingswerken bijna afgerond. ‘Sinds de terugkomst van verschillende onderdelen van de stoomturbine uit Duitsland hebben de operationele teams dag en nacht en zeven dagen op zeven gewerkt aan de assemblage. Momenteel wordt in de laatste fase de aslijn uitgelijnd, wat cruciaal is voor de goede werking van de turbine.’

Stroomcrisis

Doel 4 is de grootste centrale in Doel. Ze heeft een vermogen van 1.039 MW, wat meer is dan Doel 1 en 2 samen. Nadat duidelijk werd dat Doel 4 minstens een deel van de winter niet beschikbaar zou zijn, werd gevreesd voor een stroomcrisis. Daarbij werd toen ook een controversieel afschakelplan voorgesteld. Doordat er vanaf volgend weekend meer dan 1.000 MW extra beschikbaar is, daalt de kans dat het daadwerkelijk tot een gecontroleerde afschakeling komt.

Volgens de vooruitzichten van hoogspanningsnetbeheerder Elia is er de komende week geen gevaar op een stroomtekort. Daarna zal Doel 4 wat extra marge kunnen bieden.

Scheurtjes

Doel 3, dat bijna even groot is als Doel 4, en Tihange 2 zijn wel nog onbeschikbaar omwille van scheurtjes in het reactorvat. Electrabel herhaalt vandaag dat ze op 1 april weer in gebruik zullen zijn.

.

Nu in het nieuws