© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

1 / 5

Antwerpse haven ligt stil

Met heel wat wind en regelmatig buien houden enkele tientallen havenarbeiders en vakbondsmedewerkers permanentie aan een stakingspost aan het Churchilldok in een uiterst stille haven. Met versnaperingen, maar ook vuurwerk en voetzoekers wordt de sfeer erin gehouden. Ook op de linkeroever staan havenarbeiders paraat. De hele haven lijkt voorlopig stil te liggen.

Belga

De drie grote havenvakbonden voorzien in de Antwerpse haven twee stakingsposten in plaats van vier. “Ze staan op centrale locaties, zodat we eventueel kunnen uitrukken met vliegende piketten, mocht men toch ergens willen werken”, zegt BTB-secretaris Marc Loridan, “maar dat verwachten we nu niet meteen.”

Om het toch wat warm te krijgen, voorzien de vakbonden warme dranken. Later op de dag opent op elke stakingspost een frietkraam waar gratis frieten en hamburgers worden uitgedeeld. Alcohol wordt niet verdeeld en is vooralsnog niet te zien. Volgens Loridan valt het niet uit te sluiten dat er zoals op de regionale actiedag heel wat havenarbeiders verzamelen in de buurt van het kot en de buurtcafés, al wordt daar volgens de vakbondsman “niet toe opgeroepen”. Loridan verwacht op de havenstakingsposten, die er tot dinsdagochtend 6.00 uur staan, enkele honderden sympathisanten.

ACLVB-secretaris Erik Quisthoudt verwacht weinig onrust. “We hebben consequent opgeroepen om het rustig aan te doen. Men beseft dat rellen zoals in Brussel meer kwaad dan goed doen.”

Ook de chemievakbonden voeren maandag actie. “We leggen de nadruk nu op de Scheldelaan, met de grote chemische en petrochemische bedrijven”, zegt Patrick Lodewijckx (ABVV-Algemene Centrale). “Daar staan blokkades op drie punten, zoals de Noordkasteelbrug, de Tijsmanstunnel en de Noordlandbrug. Op de rechteroever staan we op de Sint-Jansweg in Kallo. We gaan daarmee door tot laat in de middag.”

Ook PVDA-politicus Peter Mertens stond aan de stakingspost op rechteroever. “Niemand staat hier voor zijn plezier. De verschillende piketten geven de vastberadenheid weer om door te gaan met de acties. Ik hoor dat de mensen niet begrijpen dat Bart De Wever niet wil luisteren, bijvoorbeeld als het gaat over langer werken. Als men het conflict wil stoppen, dan moet men gaan luisteren.”

MEER OVER Haven Antwerpen