De sp.a heeft opnieuw een draagvlak nodig

Foto: GVA

De sp.a heeft opnieuw een draagvlak nodig

Print

De lokale mandatarissen en leden van sp.a moeten opnieuw meer buiten komen en voeling krijgen met wat er leeft bij de bevolking. Dat zei voormalig socialistisch minister Freya Van den Bossche zaterdag op de Dag van de lokale betrokkenheid van haar partij in Gent.

De Gentse coryfee haalt Antwerpen aan als voorbeeld. Daar heeft haar partij, volgens Van den Bossche zelf, te laat aangesloten bij de beweging van Ringland. Dat klopt. Sterker nog, de sp.a in Antwerpen had van in het prille begin deel moeten uitmaken van Ringland. Net zoals Groen en PVDA dat gedaan hebben. Dat een partij die pretendeert het linkse en progressieve deel van de Antwerpse bevolking te vertegenwoordigen dat nu pas door heeft, is redelijk hallucinant. De sp.a heeft tot voor enkele maanden altijd een bijzonder vaag standpunt ingenomen. Ringland ja, maar wel op het gewraakte BAM-tracé. Alsof de socialisten nog steeds in de regering zitten en zich loyaal moeten opstellen tegenover hun partners.

En ja, in Antwerpen heeft de socialistische fractieleidster in de gemeenteraad, Yasmine Kherbache, zich ondertussen voluit mee achter het hele verhaal van Ringland geschaard. Als laatste progressieve partij, zelfs nog na Open Vld die in de regering zit. Die bekentenis kwam veel te laat en was voor veel mensen nauwelijks nog geloofwaardig.

Het lijkt erop dat de sp.a in Antwerpen nog steeds moeite heeft om haar rol van oppositiepartij te spelen. Nog steeds gedraagt de partij zich alsof ze de leading lady van het stadhuis is. Maar die tijd is ondertussen al ruim twee jaar voorbij en niets voorspelt dat de socialisten over enkele jaren in staat zijn om hun oude rol opnieuw op te nemen. Met de N-VA van Bart De Wever zit er nu een andere dominante partij op het Schoon Verdiep. Een die erin slaagt om een stempel te drukken op deze stad. Een stempel waar vaak meer dan één kanttekening bij valt te maken. Alleen is de sp.a op dit moment niet bij machte om dit te doen. Toch niet zo dat het bij de potentiële achterban blijft plakken. Links Antwerpen heeft op dit moment duidelijk meer vertrouwen in Groen en PVDA. Want die partijen slagen er wel, of toch beter, in om zichzelf op de kaart te zetten.

De sp.a in Antwerpen, en eigenlijk in heel Vlaanderen, moet niet proberen om zich bij een beweging aan te sluiten. Ze moet er zelf een worden. Steve Stevaert heeft het ooit gedaan. Patrick Janssens iets later ook. Perfect was het allemaal niet, maar dat is politiek nooit. Beide mannen, nu soms ten onrechte verguisd, wisten een verhaal te vertellen waarvoor niet alleen aan de linkerzijde, maar ook in het centrum, een breed publiek te vinden was. Draagvlak noemen ze zoiets en dat is nu net wat de sp.a op dit moment ontbeert. Het is wellicht de grootste uitdaging voor de socialisten op dit moment. Een draagvlak vinden voor zichzelf en de burger daarvan overtuigen.

.

Nu in het nieuws