© Photo News

1 dag staking kost 878.000.000 euro

Ons land ligt vandaag stil door de nationale stakingsdag. Maar die vakbondsactie heeft een prijs: uit berekeningen van de ondernemersorganisatie Unizo blijkt dat een stakingsdag ons tot 878 miljoen euro kan kosten.

CWIL

“De vakbonden staken het land kapot”, zei de Antwerpse burgemeester Bart De Wever zondag. “Niemand staakt voor zijn plezier”, was het kordate antwoord van de vakbonden.

De berekeningen die Unizo voor uw krant heeft gemaakt, lijken de stelling van De Wever te bevestigen. Volgens de ondernemersorganisatie hangt er een kostenplaatje van 878 miljoen aan een nationale stakingsdag.

Het gaat om het economische verlies dat België lijdt als niemand in ons land vandaag werkt. De private sector kent een verlies van 662 miljoen euro. Voor de overheidsdiensten loopt de schade op tot 216 miljoen euro voor een volledige dag inactiviteit.

“We zijn daarbij uitgegaan van het totale loon dat in een jaar in België wordt verdiend”, zegt Gilles Vandorpe, onderzoekscoördinator van Unizo. “We hebben daar de weekends, twintig wettelijke vakantiedagen en tien wettelijke feestdagen van afgetrokken, en komen zo tot de stakingskost van één dag.”

Voor de provincie Antwerpen zou de totale economische schade kunnen oplopen tot 120 miljoen euro. “Bij een provinciale stakingsdag werkt gemiddeld vijf procent van de werknemers in de provincie Antwerpen niet. Twintig procent van de werknemers komt te laat op het werk, en zowat een kwart van de leveringen lijdt eronder. Bij een nationale staking is de actiebereidheid doorgaans nog groter. Ik schat dat de kostprijs voor de provincie Antwerpen uitkomt rond de zestig miljoen euro”, zegt Vandorpe.

Lees meer in Gazet van Antwerpen