© *

© *

1/2

Zes wintersporttrends voor dit seizoen

We gaan met z'n allen net iets minder vaak op de latten staan omdat we ons geld liever aan een zonreisje uitgeven. Maar voor wie eind dit jaar of begin volgend jaar toch nog even naar de sneeuw wil, spotte het Amsterdamse trendbureau Cherrypicker zes opvallende trends.

1. Een korte sneeuwvakantie

Ons leven is druk, druk, druk, dus moeten vakanties korter en dichterbij. De zogenaamde 'short ski breaks' worden steeds populairder: in plaats van twee weken gaan we een lang weekend of een midweek naar de bergen. Hoewel dit iets meer kost, is het vliegtuig hiervoor het populairste vervoermiddel: we willen zo snel mogelijk ter plekke zijn om al onze tijd op de piste te kunnen doorbrengen.

2. Budgetvakantie

Wie liever minder geld uitgeeft aan zijn skivakantie, trekt naar low budget winterbestemmingen in Oost-Europa: vooral Tsjechië, Slowakije en Polen zijn populair. Wie kan, probeert buiten de schoolvakanties te gaan om de kosten te drukken. Of om te wintersporten in een grote groep, waar vaak grote kortingen gegeven worden.

3. Exotisch

Wie niet op zijn budget moet letten, zoekt zijn wintersportplezier wat verder van huis. Geen Frankrijk of Zwitserland, maar de Verenigde Staten, China of Marokko. Ook in de noordelijke Scandinavische gebieden is er veel potentieel: de berghellingen zijn er minder steil, maar je kan er wel langlaufen in de natuur, ijsklimmen, hondensleetochten maken, ...

4. Met z'n allen

Wintersporten is een groepsactiviteit, een kleine minderheid gaat alleen of met zijn partner. We gaan liever met een groep vrienden of met de hele familie. Steeds meer reisbureaus bieden formules aan waarin zowel grootouders als kleinkinderen aangepaste begeleiding krijgen, of voorzien alternatieven voor overdag, zoals sleeën, zwemmen of wandelen.

5. Foodies

Wintersport draait niet alleen om op de piste staan, maar om genieten, ook aan tafel: lekkere wijnen en lokale producten horen bij het pakket van de gastronomische wintervakantie. Vooral Spanje en Italië zijn populair bij foodies op de latten.

6. Extremen

Voor wie skiën of snowboarden een beetje saai vindt, is er het heliskiën. Of het snowkiten, een sneeuwvariant van het kitesurfen waarbij je over berghellingen vliegt. Voor de minder ervaren stunter is er het airboard, een luchtkussen waarop je keihard de berg kan afglijden.

NIET TE MISSEN