© Photo News

Hacker lekt persoonsgegevens van duizenden Belgen

De hacker Rex Mundi heeft de persoonlijke gegevens gelekt van ongeveer 6.000 mensen die ingeschreven staan bij de interimbureaus Tobasco en Z-Staffing. Dat zegt Len Lavens van de gespecialiseerde blog Belsec. Volgens hem werden er 'voor het eerst in ons land' ook honderden bankrekeningnummers van slachtoffers online gezet. Daarnaast heeft Rex Mundi ook gegevens van Xtra Interim bemachtigd, maar die werden nog niet gepubliceerd.

Volgens Lavens werden de persoonlijke gegevens van ongeveer 6.000 mensen gekraakt die zich hadden ingeschreven bij Tobasco of Z-Staffing. Rex Mundi gebruikt die gegevens om de ondernemingen af te persen. Omdat de interimbureaus niet met het vastgestelde bedrag over de brug kwamen, werden de data vrijdag online geplaatst, al zijn die gegevens intussen weer verwijderd. 'Maar dat de gegevens nu offline zijn, wil niets zeggen. Iemand kan ze intussen gedownload hebben, of ze kunnen later opnieuw gepubliceerd worden', zegt Lavens.

Ook bij het kantoor Xtra Interim werden gegevens gekraakt, maar daar is voorlopig nog geen sprake van afpersing. Die data werden ook nog niet gelekt.

Bankrekeningnummers

Securityblogger Lavens maakt zich vooral ongerust omdat volgens zijn informatie ook enkele honderden bankrekeningnummers werden buitgemaakt van klanten van Tobasco. 'Het is de eerste keer in ons land dat dergelijke gegevens gepubliceerd werden', klinkt het. 'Omdat men nu een volledig profiel van die mensen heeft, met daaraan gekoppeld dus die bankrekeningnummers, worden die mensen een wel heel gemakkelijk doelwit voor phishing of oplichting.'

De interimagentschappen bevestigen alvast dat hun klantengegevens werden gekraakt. 'Een lijst met inschrijvingsgegevens is inderdaad gehackt', klinkt het bij Z-Staffing. 'De lijst bevat persoonsgegevens van ongeveer 3.400 mensen, maar geen bankrekeningnummers. We hebben alle betrokkenen op de hoogte gesteld.'

Ook Koen Janssen van Tobasco bevestigt gehackt te zijn. 'Het gaat om de gegevens van mensen die zich ingeschreven hebben via onze website', klinkt het. 'Maar ik heb geen idee van de aantallen.‘ Beide bureaus benadrukken dat ze de feiten ernstig nemen en dat ze klacht indienen bij de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER