© Politie

© Politie

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Binnenschippers spelen koerier voor drugsmaffia

Het Antwerpse gerecht heeft vier binnenschippers en enkele van hun medewerkers aangehouden wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel in de haven. Ze lieten de drugs in opdracht van de cokemaffia overladen van containerschepen op hun binnenvaartschepen. In totaal zijn zeker 16 vermoedelijke betrokkenen aangehouden.

VDAA / SARE / JBS

De schippers lieten zich fors betalen om grote partijen drugs in de Antwerpse haven over te laden van grote containerschepen op hun binnenvaartschepen. Op die manier proberen de drugsbendes de verstrengde controles op de Antwerpse havenkaaien te omzeilen.

Het onderzoek, dat al sinds januari aan de gang was, wees uit dat de hoofdverdachte contact had met verschillende personen uit het Belgische en Nederlandse drugsmilieu die bij hem hulp zochten om makkelijk drugs uit de haven weg te krijgen. De man zou onder meer een Albanese groep uit het Antwerpse en een groep in de haven werkende Portugezen ingeschakeld hebben.

De arrestatie van de binnenschippers past in een grootschalig onderzoek naar een gigantisch crimineel netwerk rond Peter G.S. (29), de eigenaar van het bekende Antwerpse eethuis Cabo Verde in de Napelsstraat. Peter G.S. runde vanuit zijn restaurant een soort crimineel interimkantoor, dat handlangers leverde aan verschillende drugsbenden die zich inlieten met de invoer van cocaïnesmokkel.

Huiszoekingen

Om het netwerk rond de restaurantuitbater in kaart te brengen, stelde het parket maar liefst drie onderzoeksrechters aan. De voorbije weken werden tientallen verdachten opgepakt en aangehouden. Op 10 augustus slaagde de politie er een eerste maal in een dergelijke 'uithaling' te onderscheppen. De twee Portugese afhalers van de 10 kilo cocaïne in kwestie werden toen opgepakt en aangehouden. Op 7 oktober sloeg de politie een veel grotere slag door een transport van 467 kilo coke dat in een pallet bananen verstopt zat, in beslag te nemen. Vijf vermoedelijke betrokkenen werden aangehouden.

Begin december ging de politie uiteindelijk over tot vijftien huiszoekingen om de resterende medewerkers van de bende te vatten, net als de drie vermoedelijke opdrachtgevers. In totaal werden nog eens negen mensen aangehouden en werd onder meer een vuurwapen, 7.500 euro aan cash geld, wat dure horloges en een Audi A5 in beslag genomen.

De kopstukken van de bende verschijnen vandaag voor de raadkamer. Tijdens het onderzoek werd minstens 570 kilo cocaïne in beslag genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER