Laatste keer kerststal in de kerk van Achterbos

Nand Vreys (rechts) en zijn kompanen plaatsten de kerststal voor de laatste keer. Foto: sver

Laatste keer kerststal in de kerk van Achterbos

Print
Mol - Met spijt in het hart maar vooral met heel veel trots werd gisteren de oude plaasteren kerststal voor de laatste keer opgesteld in de kerk van Achterbos. In februari, na Achterbos kermis, zal de kerk voorgoed gesloten worden.

Wat er met de kerk van Achterbos zal gebeuren is voorlopig nog koffiedik kijken. In februari, met Achterbos kermis, zal de laatste misviering er plaatsvinden. Nadien verhuist de parochie van Achterbos naar Mol Centrum. Een einde van een mooi tijdperk, niet enkel voor het gebouw, de trouwe bezoekers en het gehucht, maar ook voor de kerststal die er staat opgeborgen. “Half december stellen we met enkele parochianen jaarlijks de kerststal op in de kerk. Daar hangt een mooi verhaal aan vast", vertelt Nand Vreys.  "In1990 bouwden we met enkele vrienden van KWB Achterbos een nieuwe kerststal, omdat de oude plaasteren stal dringend aan vervanging toe was. De oude stal wilde men toen naar het containerpark brengen maar dat kon ik onmogelijk laten gebeuren. Er hangen zoveel herinneringen aan vast, ook omwille van mijn schoonvader en schoonbroers.” 

De schoonouders van Nand Vreys, Peter Van Springel en Clementina Wuyts, verhuisden in 1932 van Oevel naar Achterbos. “De plaasteren kerststal was er toen al. Wie ze ooit bouwde en wanneer, dat weet niemand. We kunnen het nergens in de archieven terugvinden”, vervolgt Nand zijn verhaal. “Meneer pastoor stelde in die tijd de vraag aan ?Peer en zijn zonen, om de kerststal alle jaren op te stellen in de kerk. Dat deden ze ook, en zo bleef de traditie bestaan, ook nadat de kerststal in 1990 werd vervangen door het nieuwe exemplaar. Ik heb toen de oude stal mee naar huis genomen, ik kon ze niet weggooien.” 

Nand werkte thuis met het nodige geduld en precisie aan de restauratie van de kerststal. Wie de oude kerststal voor de laatste keer in de kerk van Achterbos wil bezichtigen, kan dat tussen 20 december en 6 januari, telkens na de misvieringen.    

*******Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen – editie Kempen ******      

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio