Club Brugge groepswinnaar na moeizame zege

Foto: BELGA

Club Brugge groepswinnaar na moeizame zege

Print

Club Brugge zette in eigen huis (niet zonder moeite) HJK Helsinki opzij. Blauw-zwart mag zo als groepswinnaar naar de 1/16de finales in de Europa League. Met een onuitgegeven elftal opende Gedoz voor rust de score vanop de penaltystip maar na rust kwamen de Finnen al snel gelijk. Preud’homme greep in en invaller Refaelovverloste Club vlak voor affluiten: 2-1. Twee goals van Oulare werden nog afgekeurd.

Michel Preud’homme kampte met defensieve zorgen door de blessures van De Bock, Engels, Silva, Bolingoli en Meunier. Hij pakte daarom uit met een onuitgegeven elftal: Vormer werd rechtsachter, Duarte-Mechele was het centrale duo en De Fauw speelde linksachter. Op het middenveld stond de jonge Coopman centraal met de ervaren Simons en Menegazzo in zijn rug. Voorin bevolkten Storm en Gedoz de flanken en speelde De Sutter in de spits.

Bekijk de volledige opstellingen hier

Veel sprankelend voetbal leverde dat aanvankelijk niet op. Na tien minuten kwam er een eerste kansje, maar die was voor de Finnen: Ryan ging echter goed plat op een poging van Annan. Club schoot daarna wakker maar De Sutter verslikte zich in de bal. Een vrije trap van Gedoz eindigde nog in het zijnet, hoewel een groot deel van publiek dat anders had gezien en al begon te juichen.

Even later was het wél raak: de Braziliaan zette deze keer een strafschop om na een fout op Storm en tekende voor de enige goal voor rust: 1-0. Storm was de gevaarlijkste man bij de thuisploeg en dreigde nog twee keer maar ook aan de overkant was het nog tweemaal opletten geblazen voor Club.

Preud’homme moet ingrijpen

Na rust werd Club koud gepakt want al na zes minuten scoorde Kandji de gelijkmaker: 1-1. De Finnen roken hun kans en drukten de thuisploeg achteruit. Club speelde te slordig en kreeg het vooral moeilijk op het middenveld. HJK eiste de bal op en drukte de thuisploeg tegen het eigen doel.

Preud’homme greep in en haalde twintig minuten voor affluiten Menegazzo en Coopman naar de kant. Met de inbreng van Refaelov en Vazquez herstelde Club ook het evenwicht. Oulare kwam ook nog in de plaats van De Sutter en die scoorde meteen, maar zijn goal werd ten onrechte afgekeurd na een (vermeende) duwfout. Club zette nog een slotoffensief in en dat werd beloond met een treffer van Refaelov: 2-1!

Club Brugge is door deze zege groepswinnaar in Groep B met twaalf punten. Torino won wel met ruime 1-5-cijfers in Kopenhagen maar tellen één puntje minder en worden tweede. Helsinki (6) en Kopenhagen (4) zijn uitgeschakeld.

Opmerkelijk:

Net voor het halfuur kreeg Club Brugge een strafschop. De supporters scandeerden de naam van Timmy Simons maar na zijn missers vanop de stip tegen Waasland-Beveren en Anderlecht mag hij niet langer de strafschoppen trappen. De Braziliaan Gedoz nam zijn verantwoordelijkheid en miste niet.

Belangrijkste fases:

9’ Ryan gaat gelukkig goed plat op inzenden van Annan, die van aan de penaltystip op doel mag trappen na een knappe aanval op rechts.

11’ Gedoz komt even de bal vragen en ziet De Sutter vertrekken. Die krijgt de doorsteekpass net niet goed genoeg onder controle.

18’ Nieuweling Coopman kruipt goed tussen de linies en gaat dan zijn kans. Zijn poging waait over en naast.

25’ Club mag een vrije trap nemen op een interessante plek. Gedoz eist de bal op en krult de bal richting bovenhoek maar enkel het zijnet trilt. Een deel van Jan Breydel was al aan het feesten geslagen maar schijn bedriegt.

28’ Storm trekt naar de linkerflank en snijdt knap naar binnen. Hij wordt foutief gestopt: strafschop voor Club. Gedoz scoort voor Club Brugge. Hij knalt de strafschop staalhard voorbij een kansloze Doblas: 1-0!

31’ Storm lijkt zijn draai te hebben gevonden. Na een een-tweetje met Gedoz haalt hij uit, maar zijn schot wordt afgeblokt.

36’ Een Finse voorzet wordt slecht ontzet door Mechele, maar Sorsa is te verrast om gevaarlijk te zijn.

37’ Väyrynen, de draaischijf van Helsinki, houdt een paar Brugse hemden aan de praat en probeert het dan met een knappe stift. Ryan ziet de bal op het dak van het doel belanden.

42’ Felipe Gedoz rukt op en ziet Storm staan. Die kapt goed naar binnen en viseert de verste hoek, Doblas duwt in hoekschop.

48’ Zeneli probeert het met een schuchtere poging. Ryan heeft geen problemen met de zwakke plaatsbal.

51’ Lod loopt er De fauw af en zet voor, Kandji komt goed voor Duarte gekropen en kopt hard binnen. Bij Club zijn ze woest omdat Storm in de fase voordien foutief afgestopt werd maar de 1-1 staat op het bord.

63’ Een verloren bal valt aan de tweede paal voor de voeten van Väyrynen. Die is gelukkig te verrast om de bal tussen de palen te werken.

68’ De fauw moet in de kleine rechthoek een Fin in laatste instantie de bal uit de voeten tackelen of het stond 1-2. 80’ De net ingevallen Oulare komt meteen in een kansrijke positie maar wordt om een onduidelijke reden teruggefloten. De Russische scheidsrechter Karasev fluit een wel erg bizarre partij. 82’ Vormer - terug op het middenveld - kan een doorsteekpass van Gedoz net niet goed genoeg meepikken. 83’ De pas ingevallen Perovuo laat zich meteen opmerken maar Ryan klemt de knal makkelijk. 85’ Brandon Mechele krijgt een afgeweken bal met veel effect niet onder controle en geeft een hoekschop weg. 88’ Storm haalt de achterlijn en trekt voor, de Finse defensie werkt de bal weg in de voeten van Refaelov. Die aarzelt niet en knalt de 2-1 met links binnen! 92’ Een razendsnelle counter van Club eindigt in een doelpunt van Oulare, maar die stond buitenspel.

Herbeleef hier de volledige wedstrijd fase per fase

Meer sportnieuws