Burgerinfiltrant eist 500.000 euro schadevergoeding van Belgische staat

Print
Dendermonde -

Een man die als burgerinfiltrant misdrijven zou gepleegd hebben in opdracht van de politie om onder meer een drugsbende op te rollen, eist een schadevergoeding van 500.000 euro van de Belgische staat. Het proces wordt vrijdag ingeleid voor de burgerlijke rechtbank in Dendermonde.

Het gaat om John Vanlandschoote, die momenteel een celstraf uitzit voor fraude. De man was naar eigen zeggen als ‘undercover/infiltrant/burger’ onder meer verantwoordelijk voor het oprollen in 2007 van een Antwerpse bende die 700 miljoen euro zou verdiend hebben met drugshandel. Hij zou gerekruteerd zijn als geregistreerde informant door de federale politie, maar stelt dat hij daarna ongeregistreerd als burgerinfiltrant voor het gerecht werkte. Deze opsporingstechniek is in ons land verboden is.

Volgens Anthony Mallego en Frank Scheerlinck, de advocaten van Vanlandschoote, is misbruik gemaakt van de positie van hun cliënt als infiltrant. Vanlandschoote zegt dat hij beloftes kreeg dat hij niet zou vervolgd worden voor misdrijven die hij in opdracht pleegde, maar dat het gerecht zich niet aan de afspraken hield.

Het proces start vrijdag voor de burgerlijke rechtbank in Dendermonde.

Nu in het nieuws