VBO: “Blokkerende stakersposten zijn strafbaar”

Foto: LUMA

VBO: “Blokkerende stakersposten zijn strafbaar”

Print

In aanloop naar de nationale staking van 15 december, waarschuwt werkgeversorganisatie VBO donderdag dat stakersposten die werkwilligen blokkeren, strafbaar zijn. Hun oproep krijgt de steun van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen NSZ.

De algemene staking maandag komt er na de verschillende provinciale actiedagen. Toen waren er hier en daar al incidenten, waarbij werkwilligen of bedrijfsleiders de toegang tot hun onderneming werd ontzegd door stakers. Het ziet er naar uit dat er op 15 december nog meer stakersposten zullen opduiken, met dus mogelijk meer hinder voor werkwilligen.

Het VBO zegt donderdag dan ook de werkgevers “te informeren” over hun rechten. “Het moedwillig belemmeren van het verkeer op spoor, weg of water, wordt bestraft door artikel 406 van het strafwetboek”, luidt het. “Het stakingsrecht vormt daar geen uitzondering op”.

Het VBO vraagt aan de autoriteiten op alle niveau’s om alles in het werk te stellen om de schade die deze vakbondsacties kunnen aanrichten op het terrein en de negatieve impact ervan op de economie, te voorkomen.

Nu in het nieuws