Voka Kempen: “Regio heeft steunmaatregelen dringend nodig”

Foto: BERT DE DEKEN

Voka Kempen: “Regio heeft steunmaatregelen dringend nodig”

Print
Turnhout -

Ondernemersorganisatie Voka - Kamer van Koophandel Kempen zegt dat met de ontslagen bij DAF Trucks in Westerlo en bij Philips in Turnhout er dringend nood is aan maatregelen die het arrondissement Turnhout kan krijgen als economisch ontwrichte regio.

“In de eerste plaats gaan onze gedachten uit naar de 270 mensen - en hun gezinnen - die zo vlak voor de feesten hun baan dreigen te verliezen”, zegt algemeen directeur Jan Hendrickx in een persbericht. Hij verwijst daarmee naar de 100 tijdelijke jobs die bij DAF verdwijnen en de 170 jobs bij Philips.

“Opnieuw zien we de effecten van de loonhandicap op de jobs in onze regio”, concludeert Hendrickx, waarbij hij verwijst naar de productie van led-lampen, die elders gebeurt en steeds meer de plaats van de conventionele lampen uit Turnhout inneemt. “De investeringen in deze nieuwe technologie gebeuren niet in Turnhout, maar op andere markten.”

Te laat

Hendrickx ziet wel heil in de accenten die de nieuwe regeringen leggen, maar stelt dat deze te laat komen voor heel wat Turnhoutse bedrijven, een streek die volgens hem door haar hoge industrialiteitsgraad de crisis steeds snel voelt.

“Extra maatregelen dringen zich snel op. Door eerdere herstructureringen in de regio is het arrondissement Turnhout vorig jaar door de federale regering al erkend als ontwrichte zone. Belangrijk is dat de federale regering nu heel snel werk maakt van de maatregelen die horen bij deze erkenning”, stelt Hendrickx, die in de eerste plaats wil dat wordt geijverd voor het in stand houden van de maakindustrie.

Meer voetbalnieuws