‘Sociaal overleg is niet dood’

VBO-voorzitster Michèle Sioen zit de Groep van Tien voor. Foto: Photo News

‘Sociaal overleg is niet dood’

Print

Het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers wordt volgende week verdergezet. Dat blijkt na een samenkomst van de Groep van Tien vanmorgen. ‘Het sociaal overleg is niet dood’, klinkt het.

Vanmorgen kwam de Groep van Tien voor het eerst bijeen sinds het begin van het protest tegen de maatregelen die de regering-Michel heeft aangekondigd. De regering had er eind vorige week op aangedrongen dat vakbonden en werkgevers snel werk zou maken van de afronding van het eerste deel van de eenmaking van de statuten van arbeiders en bedienden. Om de druk op te voeren op de sociale partners heeft de regering zelfs een compromisvoorstel klaargestoomd.

Tot eensgezindheid over dat compromis kwam het vanmorgen echter niet, maar dat was ook niet verwacht. De vakbonden zien het compromisvoorstel als ‘een dikke cadeau aan de werkgevers’.

Al werd er vanmorgen wel gepraat. De topman van het ACV, Marc Leemans, stak de voorbije dagen niet onder stoelen of banken dat hij het als een ‘contactvergadering’ ziet. ‘Om in te schatten of de werkgevers al dan niet bereid zijn om te zoeken naar een consensus’.

Na de vergadering kwam het signaal dat het sociaal overleg nog steeds leeft. ‘Het overleg is niet dood’, zei VBO-voorzitster Michèle Sioen, die de Groep van Tien voorzit, vanmiddag aan VRT-radio. ‘Eventueel gaan we volgende week weer samenzitten om te zien hoe het verder moet. We zijn dus ‘on speaking terms’. Maar veel meer kan ik daarover niet zeggen.’

Het wordt dus wachten tot na de nationale staking van maandag om te zien of de sociale dialoog alsnog iets oplevert.

Nu in het nieuws