Politie Geel: “Wij kunnen niet op elke straathoek gaan staan”

Foto: JHS

Politie Geel: “Wij kunnen niet op elke straathoek gaan staan”

Print
Geel - Met de nationale actie Eén Dag Niet staat de politie vandaag, donderdag stil bij hoe burgers zichzelf tegen inbraken kunnen wapenen. “Bij mij valt niets te halen? Een fabeltje”, zegt preventieadviseur Jos Delarbre.

“Als ik nu naar uw huis ga, zou ik er dan binnen kunnen raken zonder een raam in te gooien?” De bezoekers van de Geelse weekmarkt denken een beetje verschrikt na over deze vraag, die hen voor de voeten geworpen wordt door een man in een sportieve winterjas, zwarte handschoenen en donkere muts. Is preventieadviseur Jos Delarbre van de politiezone Geel-Laakdal- Meerhout (GLM) plots van boswachter in stroper veranderd?

Nee, maar met die ludieke marktactie wil de politiezone de burgers wel met de neus op een ernstig probleem drukken. Want in de strijd tegen woninginbraken hebben bewoners minstens een gedeelde verantwoordelijkheid. “We kunnen als politie nu eenmaal niet op elke straathoek gaan staan. Onze zone telt 65.000 inwoners, dat zijn 130.000 oren en 130.000 ogen die alert kunnen zijn.”

Het persoonlijke leed na een inbraak is meestal groter dan het toegebrachte nadeel, stelt Jos Delarbre. “Velen zeggen ‘bij mij valt toch niets te halen’. Dat is een fabeltje. Ook al nemen ze niets mee, een inbraak blijkt bijna altijd een traumatische ervaring. Het gevoel dat je niet meer veilig bent in het eigen huis.”

De meeste politiezones geven burgers gratis preventieadvies op maat, waarbij ze de woning grondig screenen op inbraakgevoelige plekken. Uniek voor de zone GLM is dat dit mee gebeurt door acht burger-vrijwilligers, die daarvoor een intensieve opleiding hebben gevolgd. 

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio