© Bart Dewaele

Belg consumeert meer dan gemiddelde Europeaan

Het Belgische consumptieniveau lag in 2013 elf procent hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Eurostat, de statistische dienst van de EU.

(kld)

De cijfers van Eurostat geven de gemiddelde individuele consumptie per inwoner mee. Dat cijfer is een goede indicator voor de materiële welvaart van de gezinnen in het land, zo stelt de instelling nog.

Het hoogste consumptieniveau wordt gemeten in Luxemburg, dat 36 procent boven het Europese gemiddelde ligt. Daarna volgen Duitsland (+22 procent) en Oostenrijk (+20 procent). België komt uit op een negende plaats, op de in totaal 28 EU-landen.

Vooral de landen die deel uitmaken van de eurozone scoren hoog in de index. Zij komen samen aan een gemiddelde dat zes procent hoger ligt dan het gemiddelde van de hele EU.

Het laagste niveau wordt gemeten in Bulgarije, waar de consumptie per inwoner nauwelijks de helft van het Europese gemiddelde bedraagt. Ook landen als Estland, Letland, Hongarije, Kroatië en Roemenië bengelen onderaan in de ranking van Eurostat.

Vastgoed

Jobs in de regio