Make-up tijdens zwangerschap kan baby dommer maken

Foto: Shutterstock

Mama

Make-up tijdens zwangerschap kan baby dommer maken

Print

Zwangere vrouwen die in contact met ftalaten, dat zijn chemische stoffen die worden gebruikt om kunststof buigbaar te maken en producten te doen glanzen, kunnen het IQ van hun kind negatief beïnvloeden. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Columbia in New York.

Ftalaten vind je overal terug: in douchegordijnen, vloerbekleding, het dashbord van de auto, lijm en zelfs in verzorgingsproducten en make-up zoals lippenstift, zeep en nagellak. Het grote nadeel aan deze stoffen is dat ze in het lichaam kunnen belanden via de huid en mond, wat een negatieve impact kan hebben op de gezondheid.

De nieuwe studie, waarbij 328 zwangere vrouwen werden onderzocht, toont aan dat ftalaten het IQ van kinderen negatief kan beïnvloeden. Wetenschappers onderzochten de concentratie van verschillende ftalaten in urinestalen van de mama’s in spe. Zeven jaar later maten ze het intelligentie quotiënt van hun kinderen. Uit de resultaten bleek dat het IQ van kinderen die in de baarmoeder het meest aan ftalaten werden blootgesteld 6 tot 7 punten lager lag dan bij kinderen die er weinig mee in contact kwamen.

‘De omvang van deze IQ-verschillen is verontrustend,’ zegt professor Robin Whyatt in het vakblad l Plos One. ‘Een daling van 6 of 7 punten kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de latere beroepsmatige prestaties. Hoofdonderzoeker Pam Factor-Litvak zegt dat vrouwen overal in de Verenigde Staten bijna dagelijks worden blootgesteld aan ftalaten. ‘In 2004 werden ftalaten verboden in kinderspeelgoed maar er is geen wetgeving inzake blootstelling tijdens de zwangerschap. En dat terwijl die negen maanden cruciaal zijn voor de hersenontwikkeling van baby’s.’ De wetenschappers raden zwangere vrouwen aan om schoonmaakproducten en make-up met een geurtje zoveel mogelijk te vermijden en voedsel te bewaren in glazen potten in plaats van plastic exemplaren. Eten in een plastic kom opwarmen in de microgolfoven zou ook slecht zijn.

Eerder onderzoek aan dezelfde universiteit wees al uit dat kinderen die in de baarmoeder blootgesteld worden aan ftalaten meer risico lopen om astma te krijgen. Volgens de onderzoekers kan dat te wijten zijn aan het feit dat de chemicaliën de luchtwegen een pak gevoeliger maken.

NIET TE MISSEN