Gaten in opvangnet justitie en psychiatrie

Foto: GvA

Gaten in opvangnet justitie en psychiatrie

Print
De man die in een Antwerpse supermarkt een peuter aanviel met een schroevendraaier gaf eerder aan hulpverleners signalen dat het niet goed ging. Maar blijkbaar nam men die niet ernstig. Er werd alleszins niet adequaat op gereageerd. Nochtans kampte hij met een psychiatrisch verleden.


Jean K. werd zeven jaar geleden al geïnterneerd wegens agressie. Na zijn vrijlating stond hij onder toezicht van een psychiater en een justitieassistent. Er werden geregeld rapporten over hem opgesteld. Toch bleven de bevoegde instanties doof en blind voor zijn noodkreet. 

Dat gebeurt wel meer in ons land. Herinner u hoe de ouders van Kim De Gelder, de jongeman die in Dendermonde met een mes een kinderverblijf binnendrong, aan de psychiater hadden gevraagd om hun zoon te interneren. 

Er is ook Geneviève Lhermitte, de vrouw uit Nijvel die haar vijf kinderen vermoordde. Zij schreef een brief aan haar psychiater waarin zij waarschuwde voor wat er zou kunnen gebeuren. Niemand ondernam actie… Psychiaters hebben overvolle agenda’s. Wie er bij wil moet maanden wachten. Ze hebben geen tijd voor acute hulpverlening, en er zijn geen spoeddiensten waarnaar ze kunnen doorverwijzen. 

Maar psychiaters nemen ook beslissingen die voor de buitenwereld compleet onbegrijpelijk zijn.Wanneer zij de door de rechtbank worden opgeroepen, vertellen ze totaal tegengestelde meningen, al naargelang ze zijn aangeduid door de verdediging of het Openbaar Ministerie. Dat roept vragen op. Hangt hun medisch-wetenschappelijk (?) oordeel dan af van wie hen betaalt? 

In het geval van Geneviève Lhermitte oordeelde een college van drie psychiaters een paar maanden voor de assisenzaak dat de vrouw toerekeningsvatbaar was. Op het proces verklaarden dezelfde doktoren dat ze ontoerekeningsvatbaar was. 

Er zijn ook talloze zaken bekend van geïnterneerde moordenaars en verkrachters die na een tijdje genezen worden verklaard en worden vrijgelaten, maar vlug opnieuw beginnen.We denken aan Abdallah Aid-Out, die in Luik Stacy en Nathalie vermoordde. 

Net zo min als recht is psychiatrie geen exacte wetenschap. Alle begrip daarvoor. Maar nu glippen er wel héél veel gevallen door de mazen van het opvangnet. De overheid moet ingrijpen. 

 

Nu in het nieuws