België sloot zestig geheime belastingdeals

Foto: IMAGEGLOBE

België sloot zestig geheime belastingdeals

Print

Ons land heeft zestig akkoorden gesloten met multinationals met daarin afspraken over de winst waarop ze belast worden. De inhoud ervan wordt angstvallig geheim gehouden, zo berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Ook ons land biedt multinationals de mogelijkheid om te onderhandelen over de winst waarop ze in België belast worden. Het is niet alleen Luxemburg dat alle registers opentrekt om de internationale groepen naar zich te lokken. Dankzij de gunstige “excess profit rulings” kunnen internationale spelers een groot deel van hun winst onbelast opstrijken.

“De rulingcommissie heeft sinds 2005 zestig van die akkoorden gesloten”, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. Het is de eerste keer dat duidelijkheid wordt geschapen over het aantal akkoorden, maar de inhoud ervan blijft geheim. De rulingdienst beroept zich op zijn beroepsgeheim.

De omvang van de fiscale cadeaus is dan ook moeilijk te becijferen, maar de overheid geeft in haar slideshow, waarmee ze het systeem promoot, al het voorbeeld dat de belastbare winst met 60 procent verminderd kan worden. Bronnen binnen Financiën zeggen dat de vermindering kan oplopen tot bijna 90 procent.

(belga)