Helft van de treinen rijdt niet, 350 kilometer file op de weg

Archiefbeeld Foto: Photo News

Helft van de treinen rijdt niet, 350 kilometer file op de weg

Print

Door de staking bij het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) rijdt vandaag amper de helft van de treinen. De actie heeft ook gevolgen voor de ochtendspits op de weg. Door een combinatie van de spoorstaking en allerlei kleinere incidenten, is het tot 2 uur aanschuiven richting Brussel, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Rond 8 uur bedroeg de totale filelengte voor heel België maar liefst 350 kilometer.

‘De hinder is verspreid over het hele land’, zegt NMBS-woordvoerster Frieke Neyrinck. De woordvoerster meldt onder meer grote verstoringen op de lijnen vanuit Oostende, Leuven, Hasselt en Namen. Kort voor 8 uur reed volgens infrastructuurbeheerder Infrabel 80 procent van de treinen op de lijn Antwerpen-Brussel. Op de verbindingen Gent-Antwerpen en Kortrijk-Denderleeuw-Brussel reed drie kwart van de treinen. Meer hinder was er op de lijnen kust-Gent-Brussel en Denderleeuw-Brussel, met telkens de helft van de treinen, en op de as Luik-Leuven-Brussel, waar een op de drie treinen reed.

De staking is een initiatief van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een niet-erkende vakbond bij de NMBS. Het ASTB is een kleinere en overwegend Franstalige vakbond. De treinbestuurdersbond wil een harmonisering van de premies en een aanpassing van het baremiek verloningssysteem.

Het protest is naar eigen zeggen gericht tegen ‘het gebrek aan samenhang van het premiesysteem voor treinbestuurders bij de NMBS’. Overleg daarover mislukte keer op keer. ‘We onderhandelen al sinds september met de NMBS, en hebben van meet af aan gezegd dat we een oplossing wilden vóór het nieuwe vervoersplan op 14 december. Nu de directie de eisen van de treinbestuurders heeft verworpen, rest ons niets anders dan te staken’, klonk het eind november. De 24 urenstaking eindigt vrijdagochtend om 3u.

Uren aanschuiven richting Brussel

Door de actie hebben heel wat pendelaars vandaag noodgedwongen de auto naar het werk hebben genomen, en dat resulteert in extra lange files. ‘Het was al heel vroeg erg druk richting Brussel, vooral uit Gent en Limburg, de twee regio’s die het hardst getroffen lijken door de staking op het spoor’, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. ‘Om 7 uur was er al een wachttijd van een uur op de E40 vanuit Gent.’

Bovendien waren her en der kleinere incidenten door defecte voertuigen. Zo ondervindt het verkeer vanuit Leuven hinder door een vrachtwagen die zich vastreed op de berm van de E40 in Kraainem en getakeld moet worden. Rond 8 uur was het anderhalf tot twee uur aanschuiven op de snelwegen richting Brussel.

Nu in het nieuws