Luxemburg wijst op gedeelde internationale verantwoordelijkheid

In de nieuwe lijst is onder meer sprake van Walt Disney, treinbouwer Bombardier, Skype en Telecom Italia. Foto: Photo News

Luxemburg wijst op gedeelde internationale verantwoordelijkheid

Print

Het Luxemburgse ministerie van Financiën vindt dat heel de internationale gemeenschap verantwoordelijkheid draagt voor bedrijven die amper of geen belastingen betalen. Zo reageert het ministerie op de nieuwe namen in de Luxleaks-affaire.

Het Luxemburgse ministerie van Financiën erkent wel dat er ethische bezwaren kunnen worden opgetekend tegen bepaalde mechanismen, die wel in overeenstemming zijn met nationale en internationale wetgeving.

Bovendien pikt het ministerie het niet langer dat enkel het Groothertogdom Luxemburg met de vinger wordt gewezen. ‘Bij de analyse van deze situatie moeten we naar het groter geheel kijken, en kan men niet enkel blijven stilstaan bij het kader van een enkel land. De internationale gemeenschap draagt een gedeelde verantwoordelijkheid om de internationale afspraken aan te passen aan de huidige omstandigheden’, luidt de verklaring van het Luxemburgse ministerie.

Regulering

Dinsdag liet datzelfde ministerie nog verstaan dat het Groothertogdom ‘spontaan en op verzoek informatie over rulings uitwisselt met andere landen’ in het kader van dubbele belastingverdragen, Europese richtlijnen en akkoorden over samenwerking tussen belastingdiensten.

In het persbericht stuurt Luxemburg aan dat er snel werk wordt gemaakt van het initiatief van de Europese Commissie om een verplichte automatische uitwisseling van financiële informatie over tax rulings tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie.

Begin november raakten de namen bekend van 343 internationale bedrijven en steenrijke families die in Luxemburg een belastingakkoord of ruling hadden gesloten. Dit om de belastingdruk van die bedrijven en stichtingen gevoelig te doen dalen. Het ging voor België toen onder meer over Bank Degroof, GBL, Belgacom en de AB-InBev-familie de Spoelbergh.

Nu in het nieuws