© Instagram

© MBZ

1 / 2

Grootste schip ooit passeert door Antwerpse sluis

In de haven van Antwerpen is dinsdagochtend de MSC New York aangekomen, een schip van 399 meter lang en 54 meter breed. Dat is niet het grootste schip ooit in Antwerpen, maar wel het grootste schip dat door een sluis is gepasseerd. Het schip blijft tot donderdagmiddag in Antwerpen.

"De Berendrechtsluis mag dan wel de grootste sluis ter wereld zijn, nooit eerder ontving ze een schip met dergelijke afmetingen", stelt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen in een persbericht.

De sluispassage werd volgens het havenbedrijf de voorbije weken zorgvuldig voorbereid door de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit, rederij MSC en de haven. Het schip dat van Zeebrugge kwam, maakte uiteindelijk dinsdagochtend rond 5.00 uur zijn opwachting aan de sluis.

Na het aanmeren worden in de komende dagen 3.400 containers gelost en worden 3.800 tot 4.000 containers aan boord van het schip geladen.

Het gloednieuwe schip, dat voor de eerste maal de Antwerpse haven aanloopt, ligt nog tot donderdagmiddag in het Delwaidedok. Dan vaart het rond 15.00 uur opnieuw door de Berendrechtsluis, om dan richting Rotterdam te vertrekken.

De MSC New York is niet het grootste schip ooit in de Antwerpse haven. In oktober vorig jaar meerde in het Deurganckdok de Mary Maersk aan. Dat schip is even lang, maar nog vier meter breder. De Mary Maersk kan zowat 18.000 standaardtwintigvoetcontainers (TEU) vervoeren, circa 2.000 meer dan de MSC New York.

MEER OVER Haven Antwerpen

Nu in het nieuws