Van Den Driessche benieuwd naar bestemming schriftjes koning Boudewijn

Foto: Photo News

Van Den Driessche benieuwd naar bestemming schriftjes koning Boudewijn

Print

N-VA-senator Pol Van Den Driessche brengt zondag opnieuw de schriftjes van koning Boudewijn in herinnering waarin die 43 jaar lang notities nam over zijn vele gesprekken met politici en andere persoonlijkheden. De schriftjes waren in het bezit van de vrijdag overleden koningin Fabiola. Van Den Driessche hoopt dat ze nu alsnog ter beschikking worden gesteld van het Koninklijk Archief of een andere officiële archiefinstelling.

Van Den Driessche peilde in het verleden al vaker naar de schriftjes van Boudewijn en diens entourage. Bij het aftreden van koning Albert vorig jaar riep hij diens kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou - die Albert en Boudewijn dertig jaar lang adviseerde - nog op zijn persoonlijk archief aan het Koninklijk Archief over te maken.

Als historicus vreest Van Den Driessche dat de schriftjes van Boudewijn - 'de laatste koning met aanzienlijke politieke macht' - verloren zullen gaan. Een brief aan koningin Fabiola in 2010 bracht alvast geen zoden aan de dijk. De notities maken geen deel uit van de openbare archieven maar van de privéarchieven. Er bestaat dan ook geen wettelijke verplichting om de documenten over te maken, bevestigde ook premier Elio Di Rupo twee jaar later op vragen van Van Den Driessches partijgenoot Theo Francken.

Nu Fabiola overleden is, vraagt Van Den Driessche zich af wat er met de schriftjes zal gebeuren. 'Het zou bijzonder spijtig zijn voor het historisch onderzoek als al deze documenten verloren zouden gaan', schrijft hij op zijn facebookpagina. 'De boekjes bevatten ongetwijfeld een enorme schat aan informatie die historici zouden kunnen helpen bij hun pogingen tot een betere reconstructie en interpretatie van meer dan veertig jaar geschiedenis van dit land.'

Nu in het nieuws