© Photo News

Helft landgenoten lijdt aan overgewicht

De helft van de Belgen lijdt aan overgewicht, 14 procent is obees. Dat blijkt uit de laatste gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV), waarover De Morgen, Het Nieuwsblad en De Standaard zaterdag berichten. Sinds de eerste gezondheidsenquête die het WIV afnam, in 1997, is het aantal mensen dat te dik is, alleen maar toegenomen. Toen ging het om 41 pct zwaarlijvigen en 11 pct obesen.

Volgens WIV-woordvoerder Stefaan Demarest gaat het nog om een onderschatting, omdat de ondervraagden naar hun lengte en gewicht gevraagd werd. “We hebben de neiging het eerste te overschatten, en het tweede te onderschatten”, zegt Demarest. “Het grote gevaar is dat er zo veel overgewicht is dat de mensen het als de nieuwe norm gaan beschouwen. Er is geen teken dat er een kentering op komst is.”

Het probleem neemt toe met de leeftijd: in de leeftijdscategorie 55 tot 74 is 20 pct obees. Maar ook het aantal jongeren met overgewicht stijgt, van 15 pct in 1997 tot 20 pct nu.

Het WIV vraagt de overheid daarom dringend meer in te zetten op preventie, en zich daarbij te richten op jongeren en lagere sociaal-economische groepen. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) komt volgend jaar met een nieuwe “gezondheidsdoelstelling” over voeding en beweging, en heeft een werkgroep om advies gevraagd over de invoering van een vettaks.

(belga)