Bob Cools over Fabiola: "Grote dame, diepe betrokkenheid"

Print
“Ik ben ervan aangedaan”, zegt oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools meteen. “Ik heb koningin Fabiola persoonlijk betrekkelijk goed gekend en had enkele keren de gelegenheid vrij intensief met haar te kunnen converseren. Zij was echt een grote dame."

“Toen ze naar Antwerpen kwam in het kader van Europalia Oostenrijk in 1987 heb ik bijna een halve dag naast haar gezeten in de Bourla-schouwburg. Daarbij bleek tot ieders grote verrassing – niet in het minst van de Oostenrijkers - dat koningin Fabiola bijzonder goed Duits sprak. “Omdat ik een Duitse gouvernante had”, lichtte ze me toe. Die kennis verklaart ook dat ze vrij goed Nederlands sprak.”

“Weet je dat zij ooit met koning Boudewijn – wij met ons drieën – lange tijd in mijn bureau hebben gezeten? Zij uiteraard in mijn leunstoel, de koning en ik op gewone stoelen. Dat duurde zo lang omdat ze zo betrokken in discussie ging over de vrouwenhandel. Zowel zij als de koning trokken zich dat echt erg aan. Net zoals vele andere sociale onderwerpen, zoals huisvesting.”

“Bij de opening van Antwerpen 93 was ik Spaans aan het leren en sprak ik haar in het Spaans aan. En toen ze hier eens op bezoek was in de Spaanse winkel ‘Bij Carmen” wou de uitbater snel zijn typische Spaanse sigaret wegmoffelen. Maar zij snelde naar hem en zei: "laat zitten." Ach ze was echt helemaal niet protocollair en keek vrij snel niet meer op de klok.”

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio