© archief

Elf patiënten opgenomen na eten besmet everzwijn

In Limburg en Antwerpen zijn de voorbije weken mensen ziek geworden na het eten van besmet everzwijn dat vanuit Spanje werd ingevoerd. Het Agentschap Zorg en Gezondheid meldt vrijdag weet te hebben van 11 patiënten die in verschillende ziekenhuizen zijn opgenomen met griepachtige symptomen. Eén patiënt is ernstig ziek maar niemand verkeert in levensgevaar, luidt het in een persbericht. Hoogstwaarschijnlijk hebben de patiënten een rondworm of trichinella, een parasiet, binnengekregen. Het onderzoek van de bloedstalen en stalen van de voeding door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) moet uitsluitsel geven.

De patiënten die nu gekend zijn hebben allemaal everzwijn gegeten op restaurant in de periode tussen 1 en 8 november. “De patiënten zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen met griepachtige symptomen zoals spierpijn, hoofdpijn, zwelling rond de ogen, algemeen onwelzijn en hoge koorts. Omdat de symptomen van trichnellose in milde gevallen soms sterk lijken op die van de griep, is de kans wel reëel dat er nog mensen besmet zijn zonder dat ze het zelf weten”, aldus dr. Dirk Wildemeersch van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lastige diagnose

Door de vage griepachtige beginsymptomen is het stellen van de diagnose niet eenvoudig. Bovendien varieert de incubatietijd, dit is de tijd die verloopt tussen de besmetting en het optreden van symptomen, van 1 tot 45 dagen met een gemiddelde van 10 tot 14 dagen. Zorg en Gezondheid informeert vandaag de huisartsenkringen. Mensen die begin november everzwijn hebben gegeten in een restaurant en die gelijkaardige klachten hebben, kunnen best contact opnemen met hun huisarts of met de artsen infectieziektebestrijding van Zorg en Gezondheid, adviseert het Agentschap.

De trichinella of rondworm is een parasiet. De larven in het besmet vlees komen vrij in de maag. In de darm ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen die op hun beurt nieuwe larven produceren. Deze kruipen door de darmwand en geraken zo via het lymfe en bloedvatenstelsel in het lichaam en kunnen meerdere organen aantasten. Precies dat laatste maakt trichinellose zo gevaarlijk. Antiwormmedicatie werkt vooral op de volwassen wormen in de darm en bijna niet op de larven in de spieren. Hierdoor kan het jaren duren voordat de parasiet uit het lichaam verdwijnt, aldus het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Groothandel treft geen schuld

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedelsketen (FAVV) werd woensdagavond laat op de hoogte gebracht. Na onderzoek heeft het FAVV één groothandel in Limburg kunnen traceren die aan verschillende restaurants leverde. Het everzwijnvlees van Spaanse oorsprong is teruggeroepen en de autoriteiten in Spanje zijn op de hoogte gebracht, aldus Lieve Busschots, woordvoerster van het FAVV.

Het laatste geval van trichinella in ons land dateert van de jaren 70. Het betrof toen een familie die zelf everzwijnen kweekte. Sinds 2000 is het verboden om rechtstreeks van de jacht everzwijnenvlees aan restaurants te leveren, aldus Busschots.

De restaurants of groothandelaar treffen in deze geen schuld. Aangezien je everzwijn best rosé eet, wordt de worm bij het bakken niet gedood. Goed verhit everzwijnvlees zoals in stoofvlees geeft geen risico, aldus Zorg en Gezondheid.


Voor onze krant zijn we op zoek naar mensen die ziek werden van het vlees en graag willen getuigen. Bent of kent u zo iemand? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vermeld uw naam, gemeente en telefoonnummer.


Nu in het nieuws