Geen enkele elektrische fiets is in orde

Foto: GPD

Overheid wil te snelle fietsen van de markt

Geen enkele elektrische fiets is in orde

Print
De FOD Economie wil een uitgebreid technisch onderzoek voeren naar elektrische fietsen in ons land. ‘Een eerste, administratief onderzoek naar elektrische fietsen – waarbij geen enkele fiets in orde bleek – doet vermoeden dat veel modellen te snel gaan, met alle gevaren van dien.’

De FOD Economie kondigde deze zomer aan dat ze elektrische fietsen zou controleren. Aanleiding was onder meer een zware woningbrand in Kapellen bij ­Antwerpen, mogelijk veroorzaakt door de batterij van een elektrische fiets. Ook fietsverkopers waren vragende partij, omdat er goedkope elektrische fietsen van bedenkelijke kwaliteit op de Belgische markt opdoken.

Een eerste, administratieve, controle is nu achter de rug, zo bevestigt de FOD Economie. ‘Geen enkele gecontroleerde fiets bleek in orde met alle administratieve verplichtingen’, zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie. De producenten van de fietsen hebben een waarschuwing gekregen, en moeten binnen de kortste keren hun fietsen in overeenstemming brengen met de wetgeving.

Maar het onderzoek is daarmee niet afgelopen. ‘We gaan de bevoegde ministers – economie­minister Kris Peeters (CD&V) en energieminister Marie-Christine Marghem (MR) – nu vragen een uitgebreid technisch onderzoek te mogen starten. Onze inspecteurs hebben op basis van hun eerste onderzoek sterke vermoedens dat veel elektrische fietsen te snel rijden’, klinkt het. Ook de kwaliteit en veiligheid van de batterijen zal onder de loep worden genomen.

 

Nu in het nieuws