Wouter Van Besien

Wouter Van Besien© WH

© JHS

1 / 2
thumbnail: Wouter Van Besien
thumbnail:

"Nachtwinkels mogen overlast bezorgen, als ze maar betalen"

De Antwerpse oppositiepartij Groen kan zich niet vinden in taks op nachtwinkels en andere "imagoverlagende winkels" die het stadsbestuur wil invoeren. De taks schiet zijn doel helemaal voorbij, meent Groen. "Het absurde aan de regeling is dat het stadsbestuur blijkbaar geen probleem heeft met overlast, als er maar betaald wordt."

JoRo

Wie in Antwerpen een nachtwinkel, wedkantoor of andere “imagoverlagende” winkel wil openen, moet vanaf volgend jaar een openingsbelasting van 6000 euro betalen. Daarbovenop komt een jaarlijkse taks van 1500 euro die ook bestaande zaken moeten ophoesten.

Oppositiepartij Groen erkent dat zulke winkels soms overlast met zich meebrengen en te weinig kwaliteit bieden. Dat het stadsbestuur daartegen wil optreden kan de partij dan ook begrijpen. Alleen heeft Groen een andere aanpak voor ogen. "Door kwaliteitsbewaking, door overleg en door een goede handhaving gaan de rotte appels er uit en geef je alle kansen aan ondernemers met het hart op de goede plek om Antwerpen kwaliteitsvolle nachtwinkels te geven", stelt gemeenteraadslid Wouter Van Besien in een persbericht. "Veruit de meeste nachtwinkeliers zijn hiervoor bondgenoten. Ook zij willen een goede winkel en een goede relatie met de buurt. Ze zijn zelf de eerste gedupeerden als er overlast is."

'Wie betaalt mag overlast plegen'

In de maatregel van de stad ziet Groen echter een pervers uitgangspunt. "Wie betaalt, mag blijkbaar overlast plegen. Bovendien worden nachtwinkels zomaar gelijkgesteld met gokzaken en sexshops. Dat is zeer vreemd", aldus Van Besien. "De belasting is ook zeer hoog, met als gevolg dat de meest lucratieve zaken (inderdaad, de gokwinkels en sexshops) deze wellicht makkelijker zullen kunnen betalen, dan degenen met kleinere winstmarges zoals de nachtwinkels."

"Het is de opdracht van de stad om ondernemen op een goede manier mogelijk te maken en te stimuleren, niet om drempels in te bouwen en ondernemers weg te pesten", aldus Van Besien. Groen vreest dat deze maatregel alleszins nefast is voor de leegstand. Het stadsbestuur zou het ondernemen op een kwaliteitsvolle manier net moeten stimuleren. Groen stelt tenslotte dat veel nachtwinkels uitgebaat worden door etnische minderheden en nieuwe immigranten. Voor hen is dit een opstap naar een eigen succesvolle zaak. "Vandaag beslist de N-VA-coalitie om deze mensen, die het heft in eigen handen nemen en zin voor ondernemerschap tonen, het leven onmogelijk te maken. Dat is een zware verantwoordelijkheid."

Antwerpen ten strijde tegen nachtwinkels

© GVA

Wie in Antwerpen een nachtwinkel, wedkantoor of andere “imagoverlagende” winkel wil openen, moet vanaf volgend jaar een openingsbelasting van 6000 euro betalen. Daarbovenop komt een jaarlijkse taks van 1500 euro die ook bestaande zaken moeten ophoesten. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Het Antwerpse bestuur neemt drastische maatregelen om het aantal ongewenste zaken in de stad terug te dringen. Behalve nachtwinkels en wedkantoren moeten ook videotheken, shishabars (voor het roken van waterpijp), club-vzw’s, internetcafés en seksinrichtingen de nieuwe taksen betalen.

STANDPUNT: 'Harde klap voor het nachtleven'

“We willen vermijden dat er op sommige plekken grote concentraties van dit soort zaken komen”, zegt Antwerps schepen voor Middenstand Koen Kennis (N-VA). “De beste manier om dat tegen te gaan, is deze winkels te laten betalen voor hun vergunning. Niet alleen bij de aanvraag, maar ook jaarlijks bij de verlenging ervan.”

Volgens de schepen zorgen deze zaken ook vaak voor overlast. “Dat kost ons een hoop geld en inspanningen om de orde te handhaven. Ook dat is een reden waarom we deze belasting invoeren.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

Ondernemersorganisaties ontevreden over taks op nachtwinkels

© GVA

De ondernemersorganisaties Unizo en NSZ reageren niet tevreden op het voornemen van de stad Antwerpen om een startbelasting in te voeren voor “imagoverlagende winkels”, zoals nachtwinkels of shishabars, zoals vandaag te lezen staat in Gazet van Antwerpen. “Ik hou m’n hart vast voor bijvoorbeeld bakkers die vroeg hun machines opstarten of winkels die vroeg aangeleverd worden”, zegt Luc Ardies, de directeur van Unizo Winkelraad.

“De doelstelling is om overlast en andere problemen te vermijden, maar waar trek je de lijn?”, vraagt Ardies zich af. “Een nachtwinkel zorgt inderdaad voor stoppende auto’s. Maar dan houd ik als belangenorganisatie m’n hart vast voor bijvoorbeeld bakkers die vroeg hun machines opstarten of winkels die vroeg aangeleverd worden.”

De Unizo-man voegt toe dat ook deze “imagoverlagende winkels” de economie dragen. “Hoe kan je nu met 6.000 euro bovenop de jaarlijkse 1.500 euro op ordentelijke manier een ‘return on investment’ realiseren?”, klinkt het.

Strengere handhaving

Unizo pleit voor een strengere handhaving, om malafide handelaars ertussenuit te halen. “Al tientallen jaren weten wij door politie- en andere inspectieverslagen welke problemen er kunnen zijn, zoals over hygiëne of openingsuren”, zegt Ardies nog. “Met een beter handhavingsbeleid kan je die zaken die overlast veroorzaken, perfect sluiten. Verschillende steden, en ik dacht ook Antwerpen, kunnen dat doen door het systeem van de exploitatievergunning.”

Christine Mattheeuws, de voorzitster van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), vindt de startbelasting in strijd met de pogingen van het stadsbestuur om onder meer met maandelijkse winkelzondagen meer kooplustigen naar de stad te brengen. “Blijkbaar staat Antwerpen toch niet open voor elke handelszaak en legt men zo het vrij ondernemerschap aan banden”, klinkt het.

Volgens haar hebben de winkels waarvan sprake “zeker” een plaats in de stad, “al zijn we wel de eerste om te zeggen dat zij zich aan de geldende regels moeten houden”. Ook zij pleit voor afspraken en regels die goed worden gehandhaafd.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio