© gia

Onderzoek in Nederland: einde van kunstgras in het topvoetbal?

In Nederland gaat voetbalbond KNVB een onderzoek inrichten naar het groeiend aantal kunstvoetbalvelden in het profvoetbal. Daarmee geeft het gevolg aan de vraag van Feyenoord, met in het kielzog andere Nederlandse topclubs als PSV en Ajax. Hiermee komt mogelijk een einde aan het spelen op kunstgras bij onze Noorderburen, waar kunstgras tot voor kort de toekomst leek.

vtvn

De Technische Commissie van de KNVB zal het onderzoek voeren, welk al in voorbereiding is. Bedoeling is om op de volgende Algemene Vergadering Betaald Voetbal een beslissing te nemen over het al dan niet inperken van kustgrasvelden in het Nederlandse profvoetbal. Deze vindt plaats op 15 juni 2015. Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord, zette het onderwerp op de agenda. 'Een grondig onderzoek is wat we nu nodig hebben. Harde resultaten en geen loze bevindingen en meningen', aldus Gudde.

In Nederland hebben zes van de achttien eersteklassers een kunstgrasveld liggen: ADO Den Haag, Cambuur, Dordrecht, Excelsior, Heracles en PEC Zwolle. Ook twaalf tweedeklassers spelen niet meer op natuurgras. De clubs halen vooral financiële redenen aan om te kiezen voor kunstgras in plaats van natuurgras. Bijna de helft van de Nederlandse eersteklassers en nagenoeg alle tweedeklassers zouden volgens een rondgang van het Algemeen Dagblad voor de centen opteren voor kunstgras.

Feyenoord staat echter niet alleen in zijn vraag tot een onderzoek. Ook PSV, Ajax, AZ, Heerenveen, Utrecht, Go Ahead Eagles, NAC en Willem II willen af van kunstgras. Volgens hen ondermijnt dit de concurrentiepositie met de buitenlandse competities, waar nauwelijks op kunstgras gespeeld wordt. Om echter een verbod af te dwingen dienen de wedstrijdreglementen veranderd te worden. En daarvoor is een meerderheid nodig van alle eerste- en tweedeklassers. Dat wordt dus een moeilijke opdracht.

Einde van 'de toekomst'?

Het is opvallend dat er steeds meer stemmen opgaan om niet richting voetballen op kunstgras te gaan. Begin november spraken de Engelse profclubs zich nog uit tegen de invoering van kunstgrasvelden in de Premier League en Championship. Ook daar was er echter wel geen overweldigende tegenwind: 34 stemmen voor, 34 stemmen tegen en vier onthoudingen. 'Dit toont aan dat de clubs meer onderzoek willen alvorens er een besluit over komt', liet bondspreses Shaun Harvey toen weten.

Eind oktober liet de FIFA uitschijnen dat een WK op kunstgras 'er in de toekomst wel inzit.' Het WK voor vrouwen 2015 in Canada zal gespeeld worden op kunstgras. Daartegen kwamen ruim 40 speelsters in opstand. Voorzitter Sepp Blatter verdedigde zich door te stellen dat kunstgras 'de toekomst' is. Nu gidsland Nederland zijn kar lijkt te draaien en de rest van Europa niet volgt, lijkt die uitspraak de test van de realiteit niet te doorstaan.

In België beschikt slechts één profclub over een kunstgrasveld: Sint-Truiden. In ons land mogen clubs al sinds 2010 op kunstgras spelen, maar is er dus voorlopig geen toestroom van kunstgrasvelden gekomen. Afhankelijk van de resultaten van het Nederlandse onderzoek zal die toestroom er misschien nooit komen. De meest bekende buitenlandse clubs die spelen op kunstgras zijn: AS Nancy (FRA), FC Lorient (FRA), Cesena (ITA), Trömso (NOR), Boavista (POR), Spartak Moskou (RUS) en Young Boys Bern (ZWI).

MEER OVER STVV

Meer sportnieuws