© Lieven Van Assche
Herman Van Rompuy krijgt afscheidsbonus van ruim 630.000 euro
Herman Van Rompuy, die maandag als Europees president de fakkel doorgaf aan zijn Poolse opvolger Donald Tusk, krijgt een afscheidspremie van 630.000 euro. Dat meldt de Britse krant The Telegraph, die wist te achterhalen hoe de pensioenconstructie van Van Rompuy eruit ziet.
De afscheidspremie van de 67-jarige Van Rompuy bestaat uit verschillende delen. Eerst en vooral krijgt hij de komende drie jaar nog 55 procent van zijn voormalige salaris, goed voor een bedrag van ruim 169.000 euro. Daarnaast krijgt hij als gevolg van zijn vertrek ook een eenmalige uitkering, van 26.500 euro. En daarbovenop krijgt hij tot aan zijn dood ook nog eens jaarlijks een pensioenpremie, van bijna 65.000 euro.
De afscheidsbonus is royaal te noemen, maar de EU verdedigt het bedrag. Ze doet dit met het argument dat Van Rompuy de komende jaren niet kan werken, ‘omdat hij de schijn van belangenvermenging moet vermijden’.
In een afscheidsinterview vertelde Van Rompuy afgelopen weekend nog dat hij met zijn afscheid van Europa ook afscheid neemt van de politiek en van het publieke leven. Hij is naar eigen zeggen van plan nu vooral tijd te maken voor zijn familie, en zich toe te leggen op zijn hobby’s, zoals het schrijven haiku’s. Hij zal enkel nog ‘wat lesgeven aan verschillende universiteiten’, en geeft ‘tot 20 december al minstens één spreekbeurt per dag’.
Hoofdpunten
Onderzoek naar corrupte contacten drugsbaas: Flor Bressers liet privédetective speurders en magistraten schaduwen
Politicoloog peilt Bart De Wever: “Als het Vlaams-nationalisme in 2024 spectaculair wint, is dat het einde van dit België”
DOSSIER. Verplichte parkeerruimte bij nieuwe woonprojecten? Ingevoerde ‘parkeernorm’ staat nog niet op punt
Daarom denkt de voetbalbond aan Domenico Tedesco als nieuwe bondscoach: een Bundesliga-sensatie mét duidelijke voetbalfilosofie (die niet te duur is)
MEER OVER
ALLEMAAL ANTWERPEN. “Ik geloof in behulpzaam zijn, compassie hebben en liefde geven”
Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijganger van straat voor een …
Wij proefden bij Madonna: net niet in het nieuwe Koninklijk Museum voor Schone Kunsten
Onze man of vrouw proeft anoniem.
Ook Antwerpen werd verrast door de Storm van 1953: “Dat er al zo veel dijken gebroken waren, heeft onze stad gered van een catastrofe”
Hevige rukwinden met striemende regens loeiden en de Schelde wies plots …
DOSSIER. Verplichte parkeerruimte bij nieuwe woonprojecten? Ingevoerde ‘parkeernorm’ staat nog niet op punt
Wie zijn of haar auto op de openbare weg zet, betaalt. En om die openbare weg te ontzien, pleit …