© EPA

-

Geen top vijf voor Bart Swings in schaatsmarathon Assen

Bart Swings is zaterdag tijdens een wedstrijd om de KPN marathon Cup in het Nederlandse Assen als zesde geëindigd. Drie weken geleden werd Swings achtste in de schaatsmarathon van Den Haag.

Swings beschouwt deze marathons, over 125 ronden, als een stevige training voor de langebaantoernooien. Een jaar gelden won hij al eens in Alkmaar zo’n race. De dagwinst was voor de Nederlander Frank Vreugdenhil, die in de slotfase ontsnapte uit een groep van ruim dertig schaatsers.

De marathon op de semi-overdekte baan in Assen volgde op enkele dagen training op de nabijgelegen piste van schaatshal Thialf in Heerenveen. De kwaliteit van de piste van Assen is aanzienlijk minder. Vlak voor de eindstreep zat een lastige scheur in het ijs.

Desondanks lag het tempo vanaf de start hoog. De schaatsers legden de ruim 45 km af in 1 uur en 7 minuten. Swings liet zich herhaaldelijk vooraan in het peloton zien. Een keer was dat om vluchters als de Italiaan Fabio Francolini en de Fransman Alexis Contin te grijpen. Twintig ronden voor het einde ontstond de kopgroep, waaruit Vreugdenhil als winnaar tevoorschijn kwam. Gary Hekman eindigde als tweede, Francolini werd derde. Volgende week zet Swings de campagne op de langebaan voort met de wereldbekermanche in Berlijn.