© AFP

Sarkozy verkozen tot partijvoorzitter UMP

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is overtuigend verkozen tot voorzitter van de rechtse Union pour un Mouvement populaire (UMP). Het is een belangrijke beslissing richting de presidentsverkiezingen van 2017.

evg

Sarkozy haalde het met sprekend gemak: 64,5 procent voor hem tegenover 29,8 voor ‘rijzende ster’ Bruno Le Maire en 6,3% voor Hervé Mariton. Toen Sarkozy in 2004 voor het eerst als partijvoorzitter werd verkozen, haalde hij 85 procent van de stemmen.

Donderdagavond om acht uur gingen de virtuele stembussen open bij de rechtse oppositiepartij UMP. Ruim 260.000 leden konden via internet hun stem uitbrengen. Dat verliep niet van een leien dakje. De website van de UMP werd aangevallen door hackers. Volgens de secretaris-generaal van de UMP ging het niet om amateurs.

Sarkozy was van 2007 tot 2012 president van Frankrijk. Na zijn nederlaag tegen de socialist François Hollande, verliet hij de actieve politiek. Zijn herverkiezing als voorzitter wordt gezien als het begin van een nieuwe gooi naar het presidentschap.

Zondagochtend wordt ook bekend wie de nieuwe voorzitter wordt van het extreemrechtse Front National. De leden van de partij hebben al gestemd – per post. Het wordt zeker Marine Le Pen, zij is de enige kandidaat. Sinds ze partijvoorzitster werd in 2011 en daarna voor een reeks van verkiezingssuccessen zorgde, lijkt haar positie onaantastbaar.