© archief

De man die van ‘Mia’ een cultnummer maakte

De Vlaamse zanger Luc De Vos is op 52-jarige leeftijd plots overleden. Hij is bekend van hits als “Mia” en “Lieve Kleine Piranha”. Hij was ook bekend als columnist en schrijver.

De Vos werd in 1962 in Wippelgem nabij Gent geboren als jongste van zeven kinderen. Hij studeerde op het Sint-Lievenscollege te Gent. Met zijn band Gorky (later Gorki) maakte hij elf albums: Gorky, Boterhammen, Hij leeft, Monstertje, Ik ben aanwezig, Eindelijk vakantie, Vooruitgang, Plan B, Homo erectus , Voor rijpere jeugd en Research & Development.

De eerste leden van Gorki waren Luc De Vos, Wout De Schutter en Geert Bonne. In 1990 eindigde de groep als derde in Humo’s Rock Rally. In 1991 brak de band door met de single “Anja”. Daarna volgden andere singles van het debuutalbum “Gorky”, zoals “Soms vraagt een mens zich af”, met als b-kant “Mia”. Dat laatste nummer kreeg cultstatus toen het drie keer na mekaar verkozen werd tot nummer 1 in De Tijdloze’ van Studio Brussel. Het werd ook nummer 1 in een gelijkaardige hihijtlijst van Radio 1 en werd ook verkozen tot beste Belgische song in een hitlijst van Radio Donna in 2005.

Luc De Vos was ook actief als columnist, onder andere voor radiozender Studio Brussel en het Gentse stadsmagazine Zone 09/. Hij schreef ook een aantal boeken, zoals “De verworpenen”, “Het Woord Bij De Daad”, “De Rest Is Geschiedenis”, “De Volksmacht” en de roman “De Laatste Mammoet”.

De frontman maakte onlangs nog een geslaagde passage in ‘De Slimste Mens Ter Wereld’. Hij moest de quiz na drie deelnames verlaten.