© GvA

Medewerkers Wasserij Gilberte leren Indische collega’s kennen

Vier werknemers van Wasserij Gilberte namen deel aan het programma Beroepen Zonder Grenzen. Zij trokken naar Mumbai om hun Indische collega’s te leren kennen.

Philippe Desmet

In het programma Beroepen Zonder Grenzen trekken Vlamingen naar alle hoeken van de wereld om aan den lijve te ondervinden hoe collega’s in heel andere omstandigheden hun beroep uitoefenen. Vier medewerkers van Wasserij Gilberte trokken gedurende een week naar Mahalaxmi Dhobi Ghat in Mumbai, de grootste openluchtwasserette ter wereld.

Philippe, Vicky, Nasja en Kristel trokken grote ogen toen ze zagen in welke omstandigheden hun Indische collega’s moeten werken. “De kookwas doet men in een vat van 250 liter. Het water opwarmen alleen al duurt drie uur,” zegt Philippe. “Het vuur wordt gevoed met vodden die volgens mij afkomstig waren van een garage. Het stoken gebeurt onder een afdak, waardoor alles van de roet doortrokken is. Toen het water kookte, vulde men mijn laarzen met koud water en moest ik in het vat om de was te trappelen.”

Toen ze terug thuis waren, had Philippe zich voorgenomen om zijn levensstijl aan te passen. “In België werken we voortdurend onder tijdsdruk. Eenmaal thuis doe ik het wat rustiger aan, had ik mij voorgenomen, maar na twee dagen was ik dit al weer vergeten.”

De aflevering van Beroepen Zonder Grenzen met de medewerkers van Wasserij Gilberte wordt op maandag 1 december om 20u40 uitgezonden op Eén.