50-tal mensen protesteert tegen gedwongen vertrek Pakistaanse familie

Op het Albertinaplein heeft zaterdagnamiddag een 50-tal mensen geprotesteerd tegen het gedwongen vertrek van de Pakistaanse familie Abbasi. Zoon Mohammad Asim Abbasi kwam in het nieuws, toen hij in augustus op de Brusselse Louizalaan werd opgemerkt met iets dat op een jachtgeweer leek, maar een cricketbat bleek.

gjs

De Pakistaanse ambassade, de werkgever van vader Abbasi, stuurt het gezin met vijf kinderen nu naar Pakistan. Dat zou officieel niets met het incident te maken hebben, maar de familie en hun sympathisanten betwisten dat.

'De Pakistaanse ambassade beweert dat ze naar Pakistan moeten, omdat het contract van de vader afgelopen is maar waarom heeft de ambassade dat dan pas gezegd na het opsporingsbericht van het federaal parket?', zegt een vriend van de familie. 'En waarom schrijft ze in haar correspondentie met Islamabad dan dat de familie terug moet, omdat ze van terrorisme verdacht worden. Waarom betaalde ze dan het schoolgeld voor de vijf kinderen tot het einde van dit schooljaar?'

Voor de vrienden en sympathisanten is het duidelijk dat zowel de Pakistaanse als de Belgische overheid boter op het hoofd hebben. 'Was Mohammad blank geweest, dan was er niets aan de hand geweest', zegt Zoubida Jellad, Brussels gemeenteraadslid voor Ecolo. 'Hij was verdacht, omdat hij beantwoordde aan een stereotype en nu zijn hij en zijn familie in de Pakistaanse pers besmeurd als terroristen. De Belgische overheid moet hier tussenbeide komen, moet aan de familie Abbasi haar verontschuldigingen aanbieden en haar vergoeden.'

De familie zou zondag op het vliegtuig naar Islamabad moeten stappen. 'Maar wij zij hier al sinds 2010 en willen hier blijven, minstens tot het einde van het schooljaar', zegt Mohammad Asim Abbasi zelf.