© AFP

-

Duizenden supporters op straat tegen corruptie in Kroatisch voetbal

Ongeveer 20.000 supporters van de Kroatische topclub Hajduk Split hebben zaterdag in Split gedemonstreerd. Ze eisen het ontslag van enkele bestuurders van de Kroatische Voetbalbond (HNS), die beschuldigd worden van corruptie.

De fans willen dat met name Zdravko Mamic, directeur van Dinamo Zagreb en eerste vicevoorzitter van de HNS, en Davor Suker, voorzitter van de HNS, een stap opzijzetten.

Hajduk Split voelt zich miskend in het Kroatische voetbal. Een week geleden weigerden de spelers van de club de competitiewedstrijd tegen Dinamo Zagreb af te werken, uit solidariteit met enkele supporters die wegens vrees voor geweld niet werden toegelaten in het stadion van de Kroatische hoofdstad. De disciplinaire commissie van de HNS besliste daarop Dinamo Zagreb via de groene tafel een 3-0 zege toe te kennen. Zaterdag moet Hajduk bovenden een match achter gesloten deuren afwerken.

De manifestanten verwijten de HNS dat het rivaal Dinamo Zagreb bevoordeelt. Dinamo behaalde 16 landstitels sinds Kroatië in 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. In de afgelopen negen seizoenen kroonde het zich telkens tot landskampioen.