© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Pauwels wint in Engelse modder, Nys kansloos na vroege pech

Kevin Pauwels heeft de allereerste Wereldbekermanche van Milton Keynes gewonnen voor zijn ploegmaat Klaas Vantornout. Het glibberige en zware parcours leverde een spannende en mooie cross op waarin Sven Nys door pech al vroeg was uitgeschakeld voor de zege maar wel nog uitpakte met een knappe comeback. Pauwels versterkt zijn leidersplaats in de Wereldbeker.

vml

De oversteek naar Engeland was ook qua publieke belangstelling een succes, met meer dan 10.000 enthousiaste toeschouwers langs het parcours. Die zagen een chaotische start en Sven Nys stond al snel met problemen aan de kant. De Belgische kampioen reed op een stuk waar anderen verkozen te lopen, kwam ten val en het duurde erg lang voor hij zijn ketting weer goed kon leggen. Hij verloor meer dan een halve minuut en begon zelfs als 50ste aan een (erg lange) inhaalrace.

Vooraan trok Kevin Pauwels, leider in de Wereldbeker, fors door op het slipperige parcours. Even namen de Duitsers Weber en Walsleben over maar nog voor halfweg koers kregen we een kopgroep van zeven renners: Pauwels, Van der Haar, Walsleben, Mouray, Vantornout, Van Kessel en Meeusen. Achter hen liet Nys zich, na een dubbele offday vorig weekend in Koksijde en Francorchamps, deze keer niet zomaar doen. Hij peuzelde de ene renner na de andere op en reed halfweg koers al op de elfde plaats.

Op de hellende en gladde stroken moesten de crossers regelmatig uit het zadel en het zware parcours zorgde al snel voor verdere uitdunning. Zo kregen we nog vijf leiders met Pauwels, Vantornout, Mouray, Walsleben en Van der Haar. Nys was duidelijk fysiek aan de beterhand en hoewel hij al uitgeteld in de Wereldbekerstand, bleef hij zwoegen in de achtergrond. De Kannibaal uit Baal rukte op naar de achtste plaats maar bleef daar dan toch hangen op een twintigtal seconden van de leiders.

Schuivers van iedereen

Het was afzien en soms echt ploeteren in de modder, waardoor iedereen wel eens een schuiver maakte, maar de vijf vooraan waren elkaar waard en bleven samen. Mouray en Pauwels verschenen het vaakst op kop en (de snelle) Van der Haar en Walsleben waren de eersten die vooraan moest afhaken door het moordende tempo.

In de slotronde nam Vantornout fors over, ook Mouray brak en moest de twee ploegmaats van Sunweb-Napoleongames laten rijden. De twee gaven elkaar geen duimbreed toe: op een steil loopstuk nam Vantornout met zijn lange stelten enkele meters maar Pauwels beet zich vast in zijn wiel en maakte het af in de sprint. Pauwels was al leider in de Wereldbeker maar door deze zege vergroot hij zijn voorsprong op de rest en lijkt hij halfweg dit klassement al goed op weg naar de eindzege.

Mouray mocht als derde mee op het podium, Van der Haar werd vierde en Walsleben vijfde. Daarachter kwam het Telenet-duo Van Kessel/Meeusen binnen, net voor Nys die dus strandde op de achtste plaats.

Op 21 december staat met de Citadelcross in Namen de vierde wereldbekerwedstrijd op het programma. Morgen wacht de Flandriencross in Hamme-Zogge, tellende voor de Bpost Bank Trofee. Hier vanaf 15u LIVE te volgen op sportwereld.be!

Uitslag:

1. Kevin Pauwels

2. Klaas Vantornout

3. Francis Mourey (Fra)

4. Lars van der Haar (Ned)

5. Philipp Walsleben (Dui)

6. Corne Van Kessel (Ned)

7. Tom Meeusen

8. Sven Nys

9. Bart Aernouts

10. Rob Peeters

Stand Wereldbeker na drie manches:

1. Kevin Pauwels 220 punten

2. Klaas Vantornout 185 punten

3. Corné van Kessel (Ned) 163

4. Tom Meeusen 163 5. Philipp Walsleben (Dui) 140 6. Lars van der Haar (Ned) 140 7. Francis Mourey (Fra) 124 8. Jens Adams 124 9. Bart Wellens 117 10. Rob Peeters 113