Pro-Chinese partij verliest invloed in Taiwan

De winnaar van de lokale verkiezingen in Taipei, Ko Foto: EPA

Pro-Chinese partij verliest invloed in Taiwan

Print

De eerste minister van Taiwan heeft zaterdag zijn ontslag gegeven. Zijn pro-Chinese partij heeft de burgemeesterssjerp van de hoofdstad Taipei verloren aan de grootste oppositiepartij. Een opsteker voor de betogers die begin dit jaar massaal op straat kwamen.

De partij van de premier, Kuomintang, heeft bij de lokale verkiezingen in Taiwan overal zetels verloren. Het was de eerste test voor de regerende partij sinds de massale manifestaties van april. De betogers demonstreerden toen tegen een handelsakkoord met China.

Premier Jiang Yi-huah organiseerde zaterdag een in der haast bijeengeroepen persconferentie. Zijn ontslag is aanvaard door president Ma Ying-Jeou.

In Taipei won Ko Wen-je, een 55-jarige chirurg, de lokale verkiezingen. Voor het eerst in 16 jaar verliest Kuomintang zo de macht in de hoofdstad. De verkiezing in Taipei was een belangrijke test van het China-gezinde beleid van president Ma. Duizenden aanhangers van Ko kwamen in de hoofdstad op straat om de winst te vieren.

Ko zegt dat zijn overwinning de ‘roep vooruitgang’ symboliseert. ‘Het kenmerkt de kracht van een volksbeweging’, verwees hij naar de protesten begin dit jaar.

Nu in het nieuws