© Belga

Sanne Cant pakt leiding in Wereldbeker na sprintzege

Sanne Cant heeft zaterdag de derde manche in de Wereldbeker op haar naam geschreven. De Lilse klopte in de sprint in het Britse Milton Keynes de Amerikaanse Katie Compton. Nikki Harris vervolledigde het podium. Cant wordt ook de nieuwe leidster in het Wereldbekerklassement.

vml

Het was onze landgenote Ellen Van Loy die als eerste het veld in dook. Al vrij snel nam Sanne Cant de leiding over. Recht blijven op het parcours in Milton Keynes was niet gemakkelijk en dat mocht ook Brits kampioene Helen Wyman aan de lijve ondervinden. In haar val sleurde ze ook enkele andere rensters met zich mee, maar allemaal zonder veel erg.

Het was Cant die in de eerste ronde het meeste initiatief nam. Bij de start van de tweede ronde telde ze samen met Van Loy een kleine voorsprong op een achtervolgend groepje. Katie Compton kwam na een slechte start sterk opzetten en slaagde er in om in die tweede ronde vooraan bij Cant de aansluiting te maken. Achter hen volgden Van Loy, Wyman en Harris. Het tempo in dat groepje lag evenwel te hoog voor Wyman die het duo moest laten rijden.

Thuisrijdster Harris vocht hard om de leiders terug te pakken, maar zag zich geen meter terugkomen. Wel ontdeed ze zich op die manier van Ellen Van Loy die later vrede zou moeten nemen met een vierde plaats.

Bij het ingaan van laatste ronde telde het duo Compton en Cant 19 seconden voorsprong op Nikki Harris en 28 seconden op Ellen Van Loy. De strijd om de zege zou tussen hen beslecht worden en hoewel Compton verschillende keren poogde om onze landgenote van zich af te schudden brak Cant niet. In de sprint klopte de Belgische en Europese kampioene finaal de Amerikaanse. Dankzij haar zege wordt Cant ook de nieuwe leidster in de Wereldbeker.

Amerikaan is beste junior in Milton Keynes

© Twitter

Gavin Haley heeft zaterdag de wedstrijd bij de junioren in Milton Keynes op zijn naam geschreven. De Amerikaan haalde het voor thuisrijder Arthur Green en Tom Craig.

Voor het eerst wordt er een Wereldbeker cyclocross op Britse bodem georganiseerd, maar bij de Belgische junioren was er weinig interesse in een oversteek over het water. Geen toeval, want de wedstrijd bij de junioren maakt geen deel uit van de Wereldbeker. Geen Eli Iserbyt dus of andere Belgische en Nederlandse toppers aan de start, maar vooral een Angelsaksisch deelnemersveld.

Het was de Amerikaan Gavin Haley, derde vorige week in de Superprestige in Francorchamps, die het met gemak haalde voor de Britse thuisrijders Arthur Green en Tom Craig. Al vrij snel in de wedstrijd ging hij er alleen vandoor en bouwde hij zijn voorsprong stelselmatig uit op een parcours dat, na een nachtje regen, nog zwaarder is geworden door het vele water.

Sanne Cant na zege: ‘Fier op leiderstrui’

© PHOTOPRESS.BE

Sanne Cant schreef zaterdag de derde manche in de Wereldbeker veldrijden op haar naam. Daardoor is Cant ook de nieuwe leidster in het Wereldbekerklassement. ‘Ik ben heel fier op deze trui, ik ga proberen om die zo lang mogelijk te dragen’, zo zei ze na afloop.

Cant en Compton waren duidelijk de sterkste in Milton Keynes. In de laatste ronde probeerde de Amerikaanse verschillende keren om Cant van zich af te schudden. Even zag het ernaar uit dat ze daar ook in geslaagd was, maar dat bleek buiten de vechtlust van onze landgenote gerekend. Cant begon de sprint met ruim 10 meter achterstand op Compton, maar ging op de meet nog net over de Amerikaanse. ‘Ik begon die spurt met een handicap omdat zich in de laatste 500 meter een steentje in mijn klikpedaal had genesteld’, vertelde Cant. ‘Daardoor verspeelde ik een paar meters, maar gelukkig kon ik die in een beklijvend duel nog goedmaken.’

Voor Cant is het al haar elfde zege van het seizoen. Die levert haar meteen ook de leiderstrui in het Wereldbekerklassement op, een primeur voor een Belgische vrouw. ‘Ik ben heel trots dat ik bij de volgende manche in Namen (21 december, nvdr.) die trui mag dragen. Nochtans overdondert het mij allemaal een beetje, want mijn winst van vandaag kwam er een beetje onverwacht. Iedereen weet dat ik in het zand zo goed als onklopbaar ben, in wedstrijden waarin het vooral op kracht aankomt is dat minder evident. Dit is waarschijnlijk het zoveelste bewijs dat ik aan kracht heb gewonnen en wedstrijden tactisch beter aanpak.’

‘Vandaag was het ook de vraag of mijn rug zou standhouden. Vorige week in Francorchamps blokkeerde die bij een verkeerde stap op de fameuze muur (waarna ze opgaf, nvdr.). Blijkbaar verrichtte de kinesist afgelopen week goed werk. Veel last ondervond ik in elk geval niet’, besloot Cant.