© Photo News

Douane onderschept berg illegale geneesmiddelen

De douane onderschept almaar meer pakjes met illegale geneesmiddelen. Dit jaar werden al meer dan 3.300 dergelijke pakketten ontdekt, twee derden meer dan in 2013. Dat meldt het VTM-nieuws.

evg

De illegale geneesmiddelen die onderschept worden, zijn bestellingen via illegale sites. Mensen doet dat almaar vaker. Dat heeft volgens Ann Eeckhout, de woordvoerster van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), deels te maken met de crisis: mensen denken dat bestellen via websites goedkoper is. Daarnaast is er de gêne om een voorschrift te gaan halen, klinkt het nog.

Die schaamte blijkt ook uit de vaakst aangetroffen geneesmiddelen: in bijna de helft van de gevallen gaat het om pilletjes tegen erectiestoornissen. Ook vermageringspillen en antidepressiva worden vaak onderschept.

Jan Depoorter van de Algemene Farmaceutische Bond wijst erop dat online bestellen gevaarlijk is, omdat je niet weet wat er in de geneesmiddelen zit. ‘Ofwel zit er niets in, ofwel zitten er bepaalde stoffen die helemaal niet goed zijn, of zelfs gevaarlijk kunnen zijn.’ Wie betrapt wordt, riskeert een boete tot 15.000 euro en zelfs een gevangenisstraf.

66 % meer illegale medicijnen ontdekt

Er worden almaar meer illegale medicijnen ons land ingevoerd. Dit jaar onderschepte de douane al een recordaantal van 3.300 illegale pakketten. Dat is een stijging van 66 procent in vergelijking met vorig jaar. Die medicijnen bevatten vaak geen enkele werkende stof of er zitten gevaarlijke substanties in.