© SS

Daarom zijn tieners zo onredelijk tijdens een ruzie

Tieners die onredelijk en overdreven emotioneel reageren tijdens een discussie met hun ouders kunnen daar volgens onderzoekers aan de Amerikaanse universiteiten van Pittsburgh, California-Berkeley en Harvard écht niets aan doen. De wetenschappers bestudeerden het brein van 32 tieners terwijl ze een preek kregen van hun moeders.

rdm

De wetenschappers, die hun studie publiceerden in het tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience, ontdekten dat het brein van een tiener anders reageert dan dat van een volwassene bij het horen van kritiek. Daardoor reageren tieners vaak zo disproportioneel emotioneel in conflictsituaties met hun ouders.

Geen begrip voor perspectief van de anderVoor het onderzoek kregen 32 tieners met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar tijdens een hersenscan geluidsfragmenten te horen waarin hun moeders tegen hen zeurden. De kritiek zorgde ervoor dat de delen van het tienerbrein die gelinkt zijn aan negatieve emoties in overdrive gingen, terwijl er net veel minder activiteit werd vastgesteld in de gebieden die de emoties onder controle houden en ervoor zorgen dat je begrip kunt tonen voor het perspectief van anderen. ‘Dat tieners zo emotioneel reageren en zich bovendien niet kunnen verplaatsen in de visie en gevoelens van hun ouders, is een verklaring voor de veelvuldig voorkomende conflicten in ouder-kindparen. Zulke conflicten zijn normaal en niet de schuld van de tieners’, menen de onderzoekers. Ze geloven ook dat als ouders de (cerebrale) reactie van hun tiener beter begrijpen, conflictsituaties gemakkelijker vermeden kunnen worden.

MEER OVER Gezin