© Photo News

Louis Tobback: “Met Jean-Luc Dehaene was dit nooit waar geweest. Nooit.”

Ervaren rotten volgen met veel aandacht de perikelen rond de regering-Michel. Een tweet van politicoloog Carl Devos vat het kort samen: ‘Wie het nieuws over de regeringen leest, ziet geen fraai beeld, chaotisch.” Is vooral de federale regering haar start aan het missen? We vroegen het aan Louis Tobback.

Dirk hendrickx

Tobback heeft de nationale politiek achter zich gelaten, maar hij heeft er nog altijd een duidelijke mening over. Er speelt nog een element mee: zijn zoon Bruno is voorzitter van oppositiepartij sp.a.

“Op het CD&V-congres over de regeringsvorming werd gezegd dat Jean-Luc Dehaene hetzelfde zou hebben gedaan. Maar Dehaene had om te beginnen het ACV méé aan boord bij belangrijke hervormingen. Het is mijn vaste overtuiging dat Dehaene nooit een dergelijk onevenwichtig project als het regeerakkoord zou hebben goedgekeurd.”

Inschrijvingsgeld

Leuven heeft de grootste universiteit van het land en als burgemeester van de stad leeft Tobback mee met de verhoging van hun studiegeld. “Studenten zullen vanaf volgend jaar 300 euro inschrijvingsgeld méér moeten betalen. Terwijl daar tussen haakjes geen enkel duidelijk project achter zit. Maar goed, je vraagt dus die inspanning. En welke inspanning vraag je dan aan degene die hier in Leuven 200 studentenkoten verhuurt? Niets dus, geen euro.”

“Dit is fundamenteel oneerlijk”, fulmineert Tobback. “Ik heb met Dehaene vele jaren samengewerkt en ik zal altijd de illusie koesteren dat hij nooit zou zijn meegestapt in zo’n oneerlijke aanpak. Indexsprongen, pensioenaanpassingen, jawel, maar niet op deze manier, niet zonder sociaal overleg. Zo’n fundamenteel oneerlijke aanpak van wie heeft en wie niet heeft, dat is schandelijk.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen.