© Robert Doisneau

Mysterie opgelost: is dit de man op de beroemde kusfoto?

Wie is het koppeltje op de bekende kusfoto ‘Le baiser de l’hôtel de ville’ van Robert Doisneau? Het mysterie dat velen al lang bezighoudt, is nu mogelijk opgelost. Marc de Mauregne, een Franse Amerikaan, laat zeventig jaar na datum weten dat hij de man op de populaire oorlogsfoto is.

rdm

Het beeld van de innige kus vlak voor het Parijse stadhuis werd getrokken rond het einde van WOII en ging de hele wereld rond als één van de populairste prentkaartjes ooit. Toch heeft niemand ooit kunnen achterhalen wie de twee tortelduifjes op de foto van bekend fotograaf Robert Doisneau nu precies waren.

‘Op straat kussen was heel normaal in Parijs’Nu, zeventig jaar later, laat de in Los Angeles wonende Fransman Marc de Mauregne weten dat hij het is die op de foto staat. De 87-jarige man is er héél zeker van dat hij de mysterieuze kusser is, dat liet hij volgens de New York Post aan een nieuwsagentschap weten. ‘Ik herkende mezelf en mijn haar meteen’, zegt hij. ‘Ik denk dat we net onderweg waren naar de bioscoop, maar wist niet dat we toen gefotografeerd werden. De dame op de foto was mijn toenmalige vriendin, die in dezelfde straat als ik woonde. Ze heette Rolande Dupuis. De foto is geen opgezet spel, die kus kwam spontaan. In 1945 was het heel normaal om op straat te kussen in Parijs.’

VerbaasdDe Fransman verloor na de bewuste kusfoto zijn vriendin Rolande uit het oog en verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij nog steeds woont. ‘Ik was verbaasd om de foto plots overal te zien opduiken’, zegt hij nog over het iconische beeld dat in 1950 in Life Magazine werd gepubliceerd, maar pas vanaf 1986 immens populair werd als poster.

Mee in het grafDe Mauregne is overigens niet de eerste die de kusfoto claimt: in 1992 daagden een Franse actrice en haar partner straatfotograaf Doisneau al voor de rechter in de hoop royalty’s op te strijken voor hun ‘rol’ in de beroemde kus. Doisneau hield toen echter vol dat de foto in scène was gezet en dat de kussende geliefden eigenlijk modellen waren. De rechter verklaarde de zaak niet ontvankelijk en Doisneau nam kort daarna zijn geheim mee in het graf.

MEER OVER Seks & Relaties