© Patrick Van Hattori

Mechelse politie stelt ruim 600 pv's op voor drugs

De lokale politie van Mechelen heeft dit jaar al 625 processen-verbaal opgesteld voor het gebruik, het bezit en de verkoop van drugs. Op termijn is er net zoals in Antwerpen zelfs sprake van nultolerantie op festivals.

Sven Van Haezendonck

Korpschef Yves Bogaerts reageert daarmee op een voorstel van gemeenteraadslid Marc Van hammée (N-VA), die beroepsmatig huisarts is. Hij pleit voor een strengere aanpak. “Mijn bekommernis gaat uit naar het welzijn van gebruikers en minderjarigen die door een lakse houding misschien het idee krijgen dat het gebruik van softdrugs wel oké is”, zegt hij.

"Gevolgen voor hersenen"

Volgens de dokter is het onderscheid tussen soft- en harddrugs niet meer van de tijd. “Bijna iedereen in de wetenschappelijke of geneeskundige wereld is het erover eens. Cannabis is tegenwoordig veel zuiverder en dat heeft gevolgen voor de hersenen die zich vormen tot de leeftijd van ongeveer 25 jaar. Uit recente studies blijkt duidelijk dat cannabisgebruik op jonge leeftijd het risico op een psychotische stoornis erg doet stijgen”, legt Van hammée uit.

"Toepassing drugswet"

De arts haalt voorbeelden zoals angstaanvallen, paranoia en zelfs psychose aan. “De tijd dat we cannabis kon afdoen ‘als niet schadelijker dan een sigaret’ - alsof dat een referentie is - ligt ver achter ons”, stelt het raadslid. Marc Van hammée ziet wel iets in de geplande Antwerpse aanpak. “Iedereen die er wordt betrapt met drugs krijgt een minnelijke schikking gepresenteerd: 75 euro voor softdrugs en 150 euro voor harddrugs. Dealers worden onmiddellijk aangehouden. Eigenlijk vraag ik gewoon de toepassing van de drugswet, waarbij druggebruik en bezit in alle omstandigheden verboden is”, zegt hij.

Lees het hele verhaal dit weekend in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio