Koffiedik weggooien? Kweek er oesterzwammen op

We drinken met z’n allen zo’n acht miljard ton koffie, en het koffiedik gooien we weg. Terwijl koffiedik een ideale bodem is om oesterzwammen op te kweken, zegt het Antwerpse bedrijf Ecopra, dat daarvoor in januari een doe-het-zelfkit op de markt brengt.

tib

Ecopra gaat zogenaamde ‘caffungi-kits’ verkopen, die het mogelijk maken om thuis oesterzwammen te kweken op het overblijfsel van je potje koffie. Zo produceer je minder afval en kweek je voedzame oesterzwammen, die ook zeer geschikt zijn als vleesvervanger. Een ‘Caffungi’-pakketje bevat een substraat van koffiedik (al kan je dat ook zelf voorzien), een spray om de zwammen te besproeien, een bewaarzak en een gebruiksaanwijzing. De oesterzwammen zijn klaar na tien dagen kweek. De kits zullen vanaf eind januari verkrijgbaar zijn op de website van Ecopra en in lokale natuurwinkels en supermarkten voor 13.5 euro.

Daarnaast gaat Ecopra ook actief op zoek naar koffiedik, bijvoorbeeld door het op te halen in bars en restaurants, en naar leegstaande gebouwen waar ze zelf de zwammen kunnen kweken. ‘In eerste instantie is het de bedoeling om de oesterzwammen die we daar kweken, aan de horeca te leveren, maar later kunnen die misschien ook aan particuliere klanten geleverd worden’, zegt Ahad Eshaghzey van Ecopra.

www.ecopra.be

MEER OVER Eten & Drinken