© Shutterstock

Waarom koffie anders smaakt in een blauw kopje

De kleur van het kopje waarin je koffie drinkt heeft invloed op de smaak van het warme drankje. Blauw zou tot een zoetere smaak leiden, wit maakt dan weer extra bitter. Dat toont een studie van Federation University Australia en de universiteit van Oxford aan.

vwh

Koffie te bitter? Giet deze dan over in een blauw kopje. En neen, je moet geen extra suiker toevoegen voor een zoetere smaak. Een andere kleur maakt de drank echt minder bitter. Dat is althans wat wetenschappers concludeerden na een klacht van een barista. Hij zei dat klanten zijn koffie in witte kopjes te bitter vonden.

De vorsers onderzochten dit door 36 mensen te trakteren op koffie. Het drankje werd in drie verschillende kopjes aangeboden: een blauw, transparant en wit exemplaar. Het experiment wees uit dat de sterke smaak van koffie meer tot uiting komt in het witte kopje dan in de andere twee bekers. De personen die koffie uit een blauwe kop dronken, gaven aan dat de drank zoet smaakte. De vorsers vermoeden dat mensen de bruine kleur associëren met een bittere smaak. Wit contrasteert sterk met bruin waardoor de bittere smaak intenser kan worden ervaren.

‘Onze studie toont duidelijk aan dat de kleur van een mok het aroma van koffie beïnvloedt’, zegt hoofdonderzoeker George Doorn in The Conversation. ‘De resultaten van dit onderzoek suggereren dat eigenaars van koffiebars de kleuren van hun kopjes beter zorgvuldig kiezen. De juiste kleur kan het verschil maken tussen een eenmalige klant en mensen die terugkomen.’

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken