Korporaal Louis Van Loon toont loopgrachtenoorlog

Print
Kalmthout / Stabroek / Kapellen / Wuustwezel - In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog bekleedt Louis Van Loon een uitzonderlijke plaats. Zijn oorlogsdagboeken zijn zopas heruitgegeven onder de titel 'Kalmthout aan de Ijzer'.

“Met de oorlogsjaren inbegrepen ben ik zes jaar, acht maanden en 18 dagen soldaat geweest.” Dat schrijft Louis in zijn oorlogsdagboeken. Het potloodklad schreef hij in de loopgrachten, leunend op de kolf van zijn geweer. Achter het front schreef Louis alles netjes over in pen. Zijn notities zijn heruitgegeven onder de titel “Kalmthout aan de Ijzer”.

De spoorwegarbeider uit Nieuwmoer begon in oktober 1911 aan zijn legerdienst van zeventien maanden. Daarna werd hij nog eens twee keer opgeroepen. Met de oorlogsdreiging in zicht moest hij in augustus 1914 opnieuw onder de wapens. Na de oorlog mocht hij drie dagen met verlof naar huis. "Als spoorwegambtenaar werd hij daarna ingeschakeld in het herstel van de spoorlijnen. In augustus 1919 wordt hij pas definitief uit het leger ontslagen. Zijn oorlogsdagboek is een diepmenselijk, maar ook gruwelijke oorlogsrelaas. Het belicht de vriendschap en de hel gezien met de ogen van een gewone korporaal", zegt kleinzoon Walter Van Loon..

 Het oorlogsdagboek van Louis Van Loon is te koop via de Dienst voor Toerisme of de cultuurdienst van Kalmthout en kost € 15. Info en een leesfragment :

http://www.kalmthout.be/algemeen-boek-heruitgegeven-over-ervaringen-nieuwmoerse-soldaat.html

Lees het volledige verhaal over twee pagina's donderdag in Gazet van Antwerpen, editie Noord.

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio