Skelet van mammoet Monty geveild voor 238.000 euro

Foto: AFP

Skelet van mammoet Monty geveild voor 238.000 euro

Print

Een tussen de 30.000 tot 50.000 jaar oud skelet van een mammoet uit de IJstijd is voor omgerekend ruim 238.000 euro verkocht. Wat de anonieme koper met geraamte van ‘Monty’ van plan is, kon veilinghuis Summers Place in het Engelse Billingshurst niet zeggen.

De beenderen van het skelet van de mammoet, die bij leven en welzijn zes ton moet gewogen hebben, zijn afkomstig uit een Oost-Europese privéverzameling en werden omwille van de omvang van het beest in aparte onderdelen bewaard. Het veilinghuis had publiekelijk naar een naam voor het skelet gezocht en koos uiteindelijk voor Monty.

Er was belangstelling vanuit de hele wereld, zowel vanuit de privé als van musea, deelde Summers Place mee. 'Ook al zijn mammoeten niet zo zeldzaam als de skeletten van een dinosaurus, komt het niet zo vaak voor dat een bijna compleet geraamte kan gekocht worden', zei curator Errol Fuller.

Ook een meer dan 30 centimeter groot ei van een olifantsvogel vond een nieuwe eigenaar. Een Chinees museum kocht het voor omgerekend 88.300 euro. Volgens Summers Place behoren goed geconserveerde eieren van de al eeuwen uitgestorven vogel tot de duurste natuurkundige trofeeën.

.

Nu in het nieuws